Grænsekontrollen er nu ændret markant

Det skal være nemmere for ganske almindelige borgere at krydse grænsen mellem Tyskland og Danmark – og det skal være sværere for kriminelle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra og med i dag skal færre indrejsende hive passet frem, når de krydser grænsen til Danmark. 

Fredag den 12. maj bliver den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland nemlig omlagt, så der i de kommende seks måneder skal kontrolleres færre indrejsende ved grænsen. 

Til gengæld styrkes indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet i grænseområderne, oplyser Justitsministeriet.

quote Vi bliver ved med at lave grænsekontrol hernede, men indsatsen bliver reduceret

Anton Havegård, vicepolitiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Regeringen gav allerede den 14. april besked om ændringerne til EU-kommissionen, men det er altså i dag, at kontrolændringerne træder i kraft. Det sker samtidig med, at grænsekontrollen mod Sverige helt ophæves.

På Lolland og Falster vil ændringerne især kunne mærkes blandt færgepassagerer til Gedser og Rødby, fordi færre fremover vil blive bedt om at vise pas ved færgeoverfarterne. Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vil kontrollerne nu i højere grad blive tilrettelagt på baggrund af, hvor og hvornår effekten af kontrollen vil være størst.

Skal frigive ressourcer

Det lavere kontroltryk skal være med til at frigive nogle ressourcer, der i stedet kan bruges til at styrke indsatsen mod de omrejsende kriminalitetsgrupper ved grænseområderne.

- Vi bliver ved med at lave grænsekontrol hernede, men indsatsen bliver reduceret, så vi er lidt mindre til stede. Vi har i en årrække fokuseret på hele den grænseoverskridende kriminalitet, og det er så noget, vi nu kan sætte endnu mere lys på, fortæller Anton Havegård, vicepolitiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Anton Havegård er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og tilknyttet udlændinge- og kontrolafdelingen.
Anton Havegård er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og tilknyttet udlændinge- og kontrolafdelingen. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Ifølge politiet vil det øgede fokus på grænseoverskridende kriminalitet for eksempel ske gennem øgede sektorkontroller og baglandspatruljer, der i højere grad end tidligere vil kunne reagere på mistænkelige køretøjer.

- Jeg håber, at den kriminalitet, vi ser inde i baglandet, vil blive positivt påvirket af det her, fordi vi vil være mere til stede og evne at sætte flere folk i fængsel, hvis de har begået kriminalitet i Danmark, siger Anton Havegård.

Han fortæller i den forbindelse, at politiet især beskæftiger sig med ”berigelseskriminalitet” – det kan for eksempel være tyveri fra håndværkere, varebiler og byggepladser.

Skal lette rejsen over grænsen

Ifølge Justitsministeriet er baggrunden for beslutningen, at grænsekontrollen skal gøres mere effektiv samtidig med, at den skal være til mindst mulig gene for almindelige borgere.

Og netop dét, at rejsen skal gøres lettere for almindelige borgere, er noget, som Visit Lolland-Falster ser frem til.

Mikkel Wesselhoff, administrerende direktør i Visit Lolland-Falster, mener lempelsen af grænsekontrollen ved Rødby er positiv for flere parter.
Mikkel Wesselhoff, administrerende direktør i Visit Lolland-Falster, mener lempelsen af grænsekontrollen ved Rødby er positiv for flere parter. Foto: TV2 ØST

- Det er positivt for borgerne, der bor her og rejser over, det er positivt for pendlere, der arbejder på tværs af grænserne, det er positivt for godstrafikken og selvfølgelig er det positivt for turisterne, fortæller Mikkel Wesselhoff, administrerende direktør i Visit Lolland-Falster og fortsætter:

- En af de ting, som det forventeligt vil kunne modvirke, er jo de her lange bilkøer, som man har set i sommersæsonerne. Så det skulle forhåbentlig blive både hurtigere og nemmere at komme over plus at gæsterne bliver mere tilfredse med deres oplevelser i Østdanmark.

Også Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), hilser den reducerede grænsekontrol velkommen:

- Jeg er meget positiv over for det. Hvis vi skulle opleve, at der pludselig kommer store immigrantstrømme, så må man jo selvfølgelig skalere op igen, hvis man får et midlertidigt behov, siger han.

Skulle Danmark havne i en situation, hvor man vurderer, at trusselsbilledet mod Danmark øges, vil det ifølge Justitsministeriet være muligt at øge indrejsekontrollen på ny med meget kort varsel.

Flygtninge strømmede over grænsen

Danmark har siden den 4. januar 2016 gennemført en midlertidig grænsekontrol mod Tyskland. Den midlertidige grænsekontrol blev indført på grund af de mange flygtninge og migranter, der begyndte at strømme ind over Danmarks grænser i efteråret 2015.

I starten af september 2015 ankom flere hundrede flygtninge for eksempel ved Rødbyhavn og begav sig ud på en spektakulær tur langs Sydmotorvejen i retning mod Sverige.

Flere hundrede flygtninge og migranter gik i september 2015 på Sydmotorvejen. De fleste var syrere på flugt fra borgerkrig.

Fire måneder efter, den 4. januar 2016, meddelte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde, at Danmark indførte midlertidig grænsekontrol mod Tyskland med øjeblikkelig virkning. 

På pressemødet oplyste statsministeren, at der på de fire måneder var ankommet 91.000 flygtninge og migranter til Danmark. 13.000 af dem søgte asyl i Danmark, mens andre formentlig rejste videre til Sverige og Norge.

Læs også
DF-krav til ny regering: Indfør fast grænsekontrol
Læs også
DF-krav til ny regering: Indfør fast grænsekontrol

Selvom den midlertidige grænsekontrol i første omgang kun var sat til at gælde i 10 dage, blev den forlænget gang på gang. Det begrænsede den frie bevægelighed i Europa, og politibetjente og toldere blev hverdag ved færgehavnene i Rødby og Gedser samt de tre hovedfærdselsårer i Sønderjylland ved Padborg, Kruså og Frøslev og banegårdene i Padborg og Tønder. 

Den midlertidige grænsekontrol blev indført i januar 2016 på grund af de mange flygtninge og migranter, der begyndte at strømme ind over Danmarks grænser i efteråret 2015. Her ses flygtningene på Sydmotorvejen ved Rødby.
Den midlertidige grænsekontrol blev indført i januar 2016 på grund af de mange flygtninge og migranter, der begyndte at strømme ind over Danmarks grænser i efteråret 2015. Her ses flygtningene på Sydmotorvejen ved Rødby. Foto: TV2 ØST

Grænsekontrollen er blevet gennemført som stikprøvebaserede indsatser, der er blevet tilpasset efter det aktuelle efterretningsbillede. 

I alt har Danmark 13 grænseovergange mod Tyskland, som har været kontrolleret ved enten sektorpatruljer eller fast døgnbemanding, ligesom der udføres kontrol af tog og færgeankomster fra Tyskland.

Justitsministeriet oplyser, at man har valgt at bevare grænsekontrollen mod Tyskland i reduceret omfang frem for at fjerne den helt, da der stadig eksisterer trusler mod Danmark, som skal imødegås. 

Her nævnes blandt andet en fortsat alvorlig terrortrussel samt et stadigt aktuelt migrationspres. 


Nyhedsoverblik