Nægter at omdanne landbrugsjord til natur

Venstre-politiker Iben Krog langer ud efter Klimarådets anbefalinger om at lave en stor del af Lollands landbrug om til natur.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland skal ikke lave deres landbrugsjord om til naturbeskyttede områder. 

Sådan lyder det fra folketingskandidat Iben Krog (V), der selv er opvokset på Lolland

quote Der er højere omkostninger forbundet med udtagning af jord på Lolland

Peter Møllgaard, forperson i Klimarådet

- Det ville være tragisk, hvis man vurderer, en for stor del af landbruget på Lolland skal tages ud, siger hun og fortsætter:  

- Vi skal skabe natur og biodiversitet, hvor det giver mening, og det mener jeg ikke, det gør på Lolland.

Nogle af de bedste til at levere mad

Forleden udkom Klimarådets nye anbefalinger til arealplanlægning i Danmark, og her var Lolland et af de steder, der blev fremhævet til at omlægge landbrugsjord til beskyttet natur. 

-  Der er højere omkostninger forbundet med udtagning af jord på Lolland, men omvendt vil gevinsterne for biodiversiteten også være forholdsvis store, udtalte Klimarådets forperson, Peter Møllgaard, i den forbindelse til TV2 ØST.

Iben Krog
Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Men ifølge Iben Krog, der også er tidligere direktør i Tænketanken Frej, som arbejder for at skabe et bæredygtigt Fødevaredanmark i samspil mellem land og by, er det en helt forkert vurdering: 

- Noget vi glemmer i den afvejning, det er, at verden altid vil efterspørge mad, og på Lolland er vi nogle af de bedste til at levere. Det synes jeg ikke, at Klimarådet tager højde for, siger hun.

Læs også
Har noget af landets dyreste landbrugsjord - nu kan det blive omdannet til natur
Læs også
Har noget af landets dyreste landbrugsjord - nu kan det blive omdannet til natur

Klimarådets anbefalinger kommer, fordi Danmark politisk har sagt ja til at nå EU's målsætning, om at 30 procent af landets areal skal være naturbeskyttet inden 2030. 

Helt konkret betyder det, at Danmark ikke kommer udenom at omlægge en betydelig del af landbrugsjorden for at nå det mål. 

Ifølge nye anbefalinger skal landmænd som Sara Jul Sørensen give afkald på en stor del af deres landbrugsjord på Lolland.
Ifølge nye anbefalinger skal landmænd som Sara Jul Sørensen give afkald på en stor del af deres landbrugsjord på Lolland. Foto: Privatfoto

Men denne procentsats er ifølge Iben Krog alt for høj, når det gælder Lolland. 

- Det skal ikke være et mål for staten i sig selv at udtage noget af verdens bedste landbrugsjord, som vi har på Lolland, og lave det om til natur. 

- Det kan vi lige så godt gøre på nogle andre arealer, der ikke er egnet til landbrug, siger hun.

Betyder noget lokalt

Til gengæld ser folketingspolitiker Kasper Roug (S), der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, positivt på Klimarådets anbefalinger

- I stedet for at det er internationale kapitalfonde, der investerer i jord på Lolland, så vil jeg hellere have at man investerer i natur og klima på Lolland til gavn både for klima, miljø og turisme, sagde han forleden til TV2 ØST.

Kasper Roug (S).
Kasper Roug (S). Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

For ifølge Kasper Roug er udenlandske investorer på Lolland med til at presse priserne op og ødelægge konkurrenceevnen for lokale landmænd.  

Det mener Iben Krog ikke er tilfældet. 

- Alle, der har sin gang på Lolland, ved, hvor stor en betydning landbruget og den enkelte landmand har for lokalområdet. Så det skal vi passe på, siger hun og tilføjer:

- Jeg har et politisk budskab om, at vi skal huske at tage hensyn til vores fødevareproduktion.


Nyhedsoverblik