¨

Minister står fast: Vi rydder op efter os selv

Foto: TV ØST

At lade radioaktivt affald blive på Risø vil være at gemme affaldet til vores børn, mener sundhedsminister Astrid Krag.

Vi skal skaffe atomaffaldet af vejen på en ordentlig måde – vi skal ikke lade ligge tilbage til kommende generationer.

Det var meldingen fra sundhedsminister Astrid Krag (SF) på dagens store konference om placeringen af atomaffaldet, der blev holdt i København.

Hun talte hårdt imod kommunernes forslag om at lade atomaffaldet blive liggende på Risø ved Roskilde.

- De geologiske forhold er dårlige på Risø. Det er undersøgt - og udelukket. Jeg forstår godt, at folk ikke synes det er rart, at den slags skal placeres i ens lokalområde. Derfor er det vigtigt, at vi gør det ordentligt og sikkert, sagde Astrid Krag på konferencen.

Opgaven skal løses ordentligt

Hun understregede, at det er afgørende, at oprydningen bliver gjort ordentligt.

- Vi løser ikke opgaven, hvis affaldet skal blive på Risø. Lader vi det ligge der, så overlader vi beslutningen til vores efterkommere. Hver generation bør rydde op efter sig selv. Det mente Folketinget dengang, og det mener jeg i dag. Det er forkert at lade den slags problemer ligge uløste til vores børn, siger hun.

Astrid Krag slog samtidig fast, at det er afgørende, at affaldet behandles sikkert.

- Vi kræver, at affaldet behandles sikkert. Det skal deponeres på en måde, så der ikke er nogen fare for natur og mennesker omkring det. Kravet er, at man skal kunne sidde direkte ovenpå depotet i et år, uden at få mere stråling i sig end noget andet sted i Danmark. Men hvis vi ikke gør det rigtigt, så kan det blive farligt om 100 eller 200 år.  Og det vil vi ikke kunne være bekendt, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App