Lyn har ødelagt kirke: Regnen reddede kirken fra at nedbrænde

Et lynnedslag i Tillitse Kirke på Lolland har ødelagt store dele af kirken, og havde det ikke været for det voldsomme regnvejr, var kirken brændt ned, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hvis ikke det havde regnet så meget, så var kirken brændt ned.

Sådan lyder meldingen fra Johny Jensen, efter at Tillitse Kirke fredag blev ramt af et lynnedslag.

quote Det er kompliceret at bygge en kirke op igen. Nationalmuseet skal ind over for at sikre, at byggeriet sker i den rigtige stil, og det bliver dyrt - meget dyrt.

Johny Jensen, kirkeværge

Ødelagt Tillitse Kirke
Foto: Per Bugajski

- Jeg blev ringet op af en nabo til kirken klokken 5.30 i morges, og vi kan se, at der har været ild i ledningerne på loftet, og at de har brændt sig ind i træet, så hvis ikke der var kommet så meget regn sammen med tordenvejret, var kirken brændt helt ned, fortæller Johny Jensen, der er kirkeværge ved Gloslunde, Græshave, Dannemare og Tillitse Sogne. 

Store ødelæggelser

Det voldsomme vejr har skabt store ødelæggelser på kirken. Den 70 centimeter tykke kirkemur er flækket tre til fire meter ned, og kirkegården er lige nu afspærret af hensyn til sikkerheden.

- Der er sten ud over hele kirkegården, og vi vil ikke risikere, at folk får sten fra gavlen eller taget i hovedet. Taget på gavlen er ødelagt, og selve gavlen er ødelagt, siger Johny Jensen og tilføjer:

- Det er meget vildt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lynnedslaget gik hårdt ud over kirkens tag, som har været dyrt at reparere
Lynnedslaget gik hårdt ud over kirkens tag, som har været dyrt at reparere Foto: Steen Madsen, Vejlegade El-service, Nakskov
Læs også
Flere end 3000 lyn på kort tid - tæt på dobbelt skybrud allerede
Læs også
Flere end 3000 lyn på kort tid - tæt på dobbelt skybrud allerede

Både skadesservice og elektrikere arbejder lørdag ved kirken for at få dækket af, så kirkens inventar ikke tager skade af vind og vejr. 

Steen Madsen, der er indehaver af indehaver af Vejlegade El-service i Nakskov, var selv i kirken tidligere på dagen for at se på skaderne.

- Det er meget meget voldsomt. Der har været nogle voldsomme kræfter på spil. Alle dåser og armaturer på loftet er nærmest sprunget i luften, siger Steen Madsen. 

Der går formentligt nogen tid, før der igen er gudstjeneste i kirken. Kirkeværge Johny Jensen tror ikke på, at der bliver kirkelige handlinger i Tillitse Kirke mere i år.

- Det er kompliceret at bygge en kirke op igen. Nationalmuseet skal ind over for at sikre, at byggeriet sker i den rigtige stil, og det bliver dyrt - meget dyrt, lyder det fra kirkeværgen. 

Tillitse Kirke lyn
Foto: Steen Madsen, Vejlegade El-service, Nakskov
Tillitse Kirke lyn 2
Foto: Steen Madsen, Vejlegade El-service, Nakskov

Nyhedsoverblik