Lollands unge er de dårligste betalere

Gældsproblemer blandt unge er størst på Lolland. Her får hver sjette ung ikke betalt regningerne i tide.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis man lader de ubetalte regninger ligge for længe eller undlader at afdrage på sine lån, ryger man i gældsregisteret.

Et scenarie mange unge fra Lolland i alderen 18 til 30 år kender til.  

Her er den samlede gæld hos RKI på næsten 20 millioner kroner. Det oplyser Finans Danmark i deres seneste rapport.

quote Hvis man ser på hele befolkningen, er Sydsjælland stadig det sted, hvor der er flest registrerede i RKI. Derfor kan det tyde på, at der er noget social arv i det her

Solveig Råberg Tingley, seniorøkonom i Finans Danmark

Nogle af de steder, som registrerer flest unge i RKI, er televirksomhederne. De udgør næsten en tredjedel af alle RKI-registreringer.

- Hvis telefonen går i stykker, kan man nemt gå ud og låne penge til en ny, da mange teleselskaber har en afbetalingsordning. Derfor ender rigtig mange unge med at betale af på flere telefoner og abonnementer på én gang, siger Louise Skjødsholm, specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet. 

Social arv og økonomi 

Et andet bud på, hvorfor der er en overvægt af unge fra Lolland, der optager de hurtige forbrugslån, kan muligvis ligge i den sociale arv. 

quote Det er derfor vigtigt med en forebyggende indsats, da halvdelen af de unge stadig sidder i RKI efter fem år

Solveig Råberg Tingley, seniorøkonom i Finans Danmark

- Hvis man ser på hele befolkningen, er Sydsjælland stadig det sted, hvor der er flest registrerede i RKI. Derfor kan det tyde på, at der er noget social arv i det her, siger Solveig Råberg Tingley, seniorøkonom i Finans Danmark. 

- Det er derfor vigtigt med en forebyggende indsats, da halvdelen af de unge stadig sidder i RKI efter fem år, fortsætter hun. 

Utålmodigheden spænder ben

Endnu en synder er de forbrugsvaner, der er i samfundet. Det gør, at mange bliver utålmodige og derfor oplever et behov for at skulle eje det nyeste nye nu og her. 

quote Der er mange unge, der ikke har en opsparing, som derfor går ud og tager et forbrugslån. De kender ikke altid konsekvenserne af ikke at betale regningerne

Louise Skjødsholm, specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet

Derudover har mange unge en stram økonomi, som hurtigt kan vælte ved for mange uforudsete udgifter. 

- Der er mange unge, der ikke har en opsparing, som derfor går ud og tager et forbrugslån. De kender ikke altid konsekvenserne af ikke at betale regningerne, siger Louise Skjødsholm fra Penge- og Pensionspanelet.

Et lille fald i antallet af dårlige betalere

Over de seneste år er antallet af dårligere betalere faldet en smule. Fra 2016 til 2017 er andelen af dårligere betalere mellem 18 og 30 år faldet med 2.000 personer. 

I 2017 var 48.000 unge mellem 18 og 30 år gældsregistreret, hvor tallet var 50.000 i 2016. 

- Grunden til at det går bedre, er det opsving, der er i samfundsøkonomien. Der er 2.000 færre unge registreret i RKI, men andelen er stadig meget høj, siger Solveig Råberg Tingley, seniorøkonom i Finans Danmark. 

Over en periode på seks år er den samlede RKI-gæld blandt aldersgruppen faldet fra 1,9 til 1,3 milliarder kroner.​ Det er især blandt de 18-22 årige, hvor gældsregistreringerne er faldet.

IND OG UD AF RKI