Lolland vil have skibsværft

Lolland skal igen huse et skibsværft - i hvert fald hvis du spørger borgmesteren. Og med en ny udmelding fra regeringen kan den drøm måske blive virkelighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis det står til Lollands borgmester, så er Femernbælt-byggeriet ikke det eneste kæmpe projekt på Lolland i nærmeste fremtid. Han håber nemlig, at området ved Rødbyhavn fremover kan huse et skibsværft. Idéen kommer, efter at erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) for nyligt erklærede, at danmark har brug for et nyt skibsværft.

 - Den dag Femern-projektet er færdigt, forsvinder der 3-4000 arbejdspladser fra den ene dag til den anden. Og dem vil man kunne bevare, hvis man bygger et værft, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), som mener, at Rødbyhavn det perfekte sted at placere et nyt værft. Her skal der nemlig i forvejen laves en industrihavn, som skal producere elementer til femernbælt-tunnellen. Et projekt som staten har afsat 2,5 milliarder kroner til. Og når byggeriet er færdigt skal det hele rives ned igen.

 - Det vil koste 600.000 - 800.000 at rive det ned. De penge kunne man i stedet bruge til etableringen af et skibsværft, forklarer borgmesteren. Han tør ikke gisne om Rødbyhavns konkurrenceevne i forhold til andre værftsbyer som for eksempel Frederikshavn, som også har utrykt et ønske om at åbne et værft. Men han påpejer blandt andet, at havnen i Rødbyhavn kommer til at have perfekte mål og vanddybde til at bygge skibe.

Minister bakker op

Erhvervs- & vækstminister Henrik Sass Larsen er positiv over for idéen om et værft på Lolland og håber at skibs-industrien vil tage det til efterretning. For beslutningen kan ikke udelukkende træffes politisk.

 - Jeg kan ikke give dem det. Det er ikke mig, der skal oprette værftet. Men jeg synes, det er en glimrende idé og jeg ved, at der er dygtige folk dernede, siger ministeren. Han lover, at den rette forretningsplan for et nyt værft vil få regeringens fulde opbakning. De vil for eksempel kunne hjælpe med at uddanne arbejdskraft.

Så måske der igen vil blive bygget skibe på Lolland, sådan som man gjorde det engang.

 - Det vil betyde rigtig meget for Lolland, som har mistet så utroligt mange industriarbejdspladser gennem de sidste 30 år, siger Holger Schou Rasmussen.