¨

Lolland og Falster mest belastet af sprøjtegifte

Foto: TV ØST

Et nyt kort over anvendelse af sprøjtegifte viser, at Lolland og Falster er de områder i Danmark, der er klar mest belastet.

Lolland og Falster er de områder i landet, der er mest belastet af sprøjtegifter. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

Agro-økonomer fra Aarhus og Københavns Universitet har via de data, som landmænd de seneste tre år har skullet indberette om deres brug af sprøjtegifte, lavet et kort over belastningsgraden landet over. Her ligger Lolland og Falster klart i front, både når det kommer til, hvor hyppigt der bliver sprøjtet, og brugen af den type pesticider, der har størst risiko for at ende i grundvandet.

På kortet er belastningen på Lolland og Falster på op mod 0,7 per hektar, mens værdien i resten af landet til sammenligning typisk ligger på 0,1, 0,2 og 0,3.

Mere plads mellem roer

En af forklaringerne på den høje belastning i netop de to områder er den store roeproduktion.

- Modsat korn bliver roer sået i rækker, så der er meget plads mellem planterne til ukrudtet, som så bliver bekæmpet med pesticider. Spørgsmålet er nu, om pesticiderne også udgør en trussel for grundvandet, siger Jens Erik Ørum, der er medforfatter til kortlægningen og seniorforsker hos Københavns Universitets Sektion for Miljø og Naturressourcer.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App