Lolland førende i brintforskning

Et nyt forsøg med brint som energikilde rykker Lolland frem i forreste række i forskningen af vedvarende energi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en container på genbrugspladsen i Nakskov er man ved at samle verdens første fuldscale testcenter for brintenergi.

Ideen er at skabe en helt forureningsfri måde at gemme strøm på. Brintforsøget er derfor koblet på den store vindmøllepark ud for Lollands kyst. Her laves for meget strøm når det blæser kraftigt og om natten, men man har ingen mulighed for gemme strømmen til om dagen og til dage helt uden vind.

"Hvis man ikke bruger energien fra vindmøllerne med det samme, er den spildt", forklarer projektchef Leo Christensen fra Lolland Kommune.
"Men med teknikken her, kan man bruge overskuds strømmen til at spalte vand til ilt og brint. Og brinten kan man så gemme i store beholdere og bruge som energikilde senere".

Forsøget skal om et par år udbredes til husstande i Vestenskov, der skal have et mini kraftvarmeværk på størrelse med et køleskab installeret.

Brintprojektet er blot et af flere miljøprojekter på Lolland. Øen satser på at blive Europas førende testområde for bæredygtige teknologier.
"Her har Lolland chancen for at blive kendt for noget positivt. Og mulighed for at skabe arbejdspladser og udvikling", siger Lollands borgmester Stig Vestergaard (Soc. Dem.). Lollands kommune har investeret i flere selskaber, der skal stå for udvikling af miljøområdet på øen, og samtidig gør man alt, hvad man kan, for at få ansøgninger om større energiforsøg lempet igennem planloven så hurtigt som muligt.

Og denne satsning har allerede skabt opmærksomhed rundt om i verden. Byen Santa Cruz i Californien har planer om at kopiere Lollands måde at gøre tingene på, og de sender en delegation til Lolland i løbet af maj. Og tirsdag var medarbejdere fra den amerikanske ambassade på rundvisning.

"Vi er meget optaget af klimaforandringerne, og hvordan vi skal takle dem i fremtiden", fortæller Lori Peterson Dando, Nordisk miljødirektør ved den amerikanske ambassade. "Vi tror ikke, at vi ved alt. Vi er altid på udkig efter noget, vi kan lære. Og det ser meget spændende ud, det de gør her på Lolland".


Nyhedsoverblik