Lokale fødevarer hitter

Lokalt producerede fødevarer hitter. Æbler og pærer er røget fra vejboderne ind på supermarkedernes hylder. Det giver job

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lokalt producerede fødevarer hitter. Æbler og pærer er røget fra vejboderne ind på supermarkedernes hylder. Det kan komme vores region til gode, hvor der mangler arbejdspladser, men hvor der til gengæld er masser af gode lokale fødevarer

 Ægteparret Anne og Lars Albrektsen fra Bandholm Frugtplantage er et af de gode eksempler på, at der er job i de lokale råvarer.

 I 99 stoppede han som isenkræmmer og plantede sin første halve hektar æbletræer. Det var dengang salget foregik via vejbod og torvesalg. Siden er det gået stærkt.
-       Vi har fået en spændene hverdag med masser af udfordringer, fastslår Anne Albrektsen.

 I dag har parret otte hektar og en virksomhed.

Ude på egen etiket
I gamle dage blev 90 procent af høsten blandet med anden frugt og røg ud i detailhandlen uden identitet. I dag er det kun halvdelen. Den anden halvdel kommer nu på glas og flaske og bliver solgt med egen etiket. Etiketter man kan finde i alle Interfloras butikker i hele landet. Og glassene fylder også en hyldemeter i SuperBrugsen i Maribo.
-       Interessen for de lokale produkter er meget stor. Og vi gør vores for at udbrede dem. Også udenfor for vores område. Vi har blandt andet fået lavet nogle særlige gavepakninger med vore lokale produkter, så man kan vise folk udenfor området, hvad vi kan præstere på Lolland og Falster, siger uddeler Jakob Bergquist fra SuperBrugsen i Maribo

 Og der kommer stadig flere forskellige lokale produkter på hylderne hos SuperBrugsen – ikke bare i Maribo. For nylig annoncerede SuperBrugsen-kæden med helsides annoncer efter netop lokale producenter.

Stor chance
Det er en enestående chance for producenterne, fastslår projektleder Lis Andresen fra  Grønt Center i Holeby. I 20 år har hun fulgt udviklingen med de lokale fødevarer tæt - og hun tror det bliver en gevinst for området.

-       Absolut. Men vi har jo også brug for at få flere arbejdspladser. Og vi har brug for nytænkning inden for de erhverv, vi har i regionen.

Klar til udlandet
I Bandholm på frugtplantagen har ægteparret fået mod på mere. I sidste uge var de i Nurnberg for at afsætte deres produkter..
-   Hvis det kører godt i Danmark, så kan det måske også køre godt udenfor landets grænser, lyder den forsigtigt, optimistiske melding fra Lars Albrektsen.

[video:videonode:192265]