¨

Kommuner kan intet stille op - brændte huse ligger som ruiner i årevis

02:49

Politikere vil have lov til at gribe ind, hvis huse får lov til at forfalde - for eksempel, hvis de har været ramt af en brand, som huset her ved Maribo.

Kommuner skal have lov til at gribe ind, når grundejere lader brændte huse ligge som ruiner, mener politikere, der nu vil have ministeren på banen.

Huset ved en af de store indfaldsveje til Maribo har stået tomt i mindst fem år.

Lige siden huset blev ramt af en brand, har husets ejer ladet det stå og forfalde. Og det bliver stadig mere almindeligt, at ejerne ikke gør noget ved huse, der har været ramt af brande.

I stedet bliver det skatteyderne, der kommer til at betale for oprydningen, når kommunerne efter årelange forløb får mulighed for at overtage grundene og rydde op.

Det her skyldes banditter i habitter, der udnytter folk, som ikke selv har råd til at eje

Lennart Damsbo-Andersen (S), medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer

- Det er ikke nogen god reklame for Lolland og Maribo, at det hus ligger der. Jeg håber, at der kan gøres noget ved det, siger Kirsten Christiansen fra Maribo, der er nabo til det stærkt forfaldne hus.

Lolland Kommune har forsøgt at få ejeren til huset til enten at renovere huset eller rive det ned, men uden held.

- Der er brandtomter, der står syv år i lokalområder. Det skal lokale ikke finde sig i. De skal rives ned eller genopbygges, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til TV2 ØST.

Privat ejendomsret rammer naboer

Problemet er, at hvis en husejer lader sin ejendom stå og forfalde efter en brand, så kommunerne reelt ikke gøre noget ved det.

Området er omfattet af den private ejendomsret, og derfor er både naboer og kommunerne trods alle intentioner alene om at gøre noget ved det.

- Når det skæmmer en hel landsby, så skal man kunne gøre noget ved det. Vi kan ikke have de brandtomter stående, kommunerne skal kunne gøre noget ved det, siger Rene Christensen (DF), der er medlem af Finansudvalget. Han mener, at det kan stå i vejen for den regionale udvikling.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politikere vil have lov til at gribe ind, hvis huse får lov til at forfalde - for eksempel, hvis de har været ramt af en brand, som huset her ved Maribo.

Og det handler ikke om at gå efter dem, der ikke har råd. Det er nemlig ikke dem, som det handler om, mener Lennart Damsbo-Andersen (S), der er medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer.

- Det her skyldes banditter i habitter, der udnytter folk, som ikke selv har råd til at eje. Og når der så går noget galt, så gør de intet ved det. Jeg tror at problemet gælder hele landet – men det er særligt slemt på Lolland, siger han.

To år må være nok, mener politiker

Folketingspolitikerne vil nu have boligminister Kaare Dybvad (S) til at se på området, så de kan få bedre værktøjer til at håndtere problemet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lennart Damsbo-Andersen (S), medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Hvis et hus har ligget hen som brandtomt i 24 måneder, så kunne man gøre det muligt for kommunerne at gribe ind – eller måske renovere huset på ejers regning, siger Rene Christensen.

Tilbage i Maribo håber Kirsten Christensen, at der snart sker noget med den tomme nabobygning.

- Det har ligget der i lang tid, og der sker ikke noget. Man må kunne få en aftale med ejeren om det. Det er ærgerligt, at indgangen til maribo ser sådan ud, siger hun.

Det har lørdag ikke været muligt at få en kommentar fra boligmister Kaare Dybvad (S).

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App