Knap ni millioner kroner doneret - nu kan restaurering af fredet pakhus gå i gang

Kultur- og Pakhuset i Rødby har modtaget en donation på 8,9 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Pengene skal bruges på restaurering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgere i Rødby kan se frem til blandt andet at få både køkkenfaciliteter og toilet i Pakhuset.

Den fredede bygning har nemlig modtaget en donation på 8,9 millioner kroner fra Den A. P. Møllerske Støttefond. Pengene skal bruges til at restaurere Pakhuset, så det fremover bliver nemmere at afholde fællesspisning, musikarrangementer og foredrag.

Pakhuset i Rødby får lavet både toilet- og køkkenfaciliteter.
Pakhuset i Rødby får lavet både toilet- og køkkenfaciliteter. Foto: Nils Lund Pedersen

- Det er jo helt fantastisk. Jeg blev så glad, fortæller bestyrelsesformand Liselotte Paaske Nielsen og tilføjer:

- Vi har jo manglet et toilet. Det har vi været ude og få sponsoreret hver gang, vi har haft arrangementer. Det vil sige, at det har været besværligt at holde arrangementer.

Med donationen kan Pakhuset fremadrettet åbne dørene fra det ene øjeblik til det andet. Håbet er, at borgerne i Rødby dermed vil få et samlingssted til alverdens aktiviteter, og at Pakhuset bliver arnested for kulturen på hele Sydlolland.

Skal skabe kultur og glæde i Rødby

Foreningen til bevarelse og aktivering af Pakhuset – Dørtærsklen til Danmark har siden 2015 arbejdet på at aktivere Pakhuset og skabe byudvikling i Rødby. Det har resulteret i et minimuseum, en kulturpris, etablering af Projekt Købstadshotellet, finansielle midler til byudviklingen i Rødby og en masse arrangementer i Pakhuset.

- At møde naboerne er egentlig det, vi skal bruge huset til. Og skabe glæde og større kultur i vores område, forklarer Liselotte Paaske Nielsen.

Håbet er, at restaureringen kan skabe et samlingssted for borgerne i Rødby.
Håbet er, at restaureringen kan skabe et samlingssted for borgerne i Rødby. Foto: Nils Lund Pedersen

Indtil videre er Pakhuset brugt mellem fire og 26 gange om året. Bestyrelsesformanden håber dog på, at bygningen vil blive taget meget mere i brug, når den først er sat i stand.

- Så bliver den forhåbentlig brugt hele tiden og hele året rundt. Vi har ikke kunne bruge det i hele vintersæsonen. Vi har kunne bruge det fra maj til september, fordi der ikke er nogen varmekilde i huset.

Udover at gæsterne kan undgå at sidde med overtøj på til de fremtidige julearrangementer, vil huset efter restaureringen også kunne rumme 150 personer. På nuværende tidspunkt kan der være 110.

Skitseprojektet for fremtidens Pakhuset er udarbejdet af Tegnestuen Norrøn.



Nyhedsoverblik