Kim og Bente følger med i live ØrneTV: - Det er imponerende

Kim og Bente Fjældstad følger trofast med i havørneparret i Saksfjed-Hyllekrog, som livestreames af Dansk Ornitologisk Forening.

For de fugleinteresserede var der gode nyheder fredag morgen, da Dansk Ornitologisk Forening (DOF) tændte for kameraet ved ørnereden i Saksfjed-Hyllekrog og dermed skød endnu en sæson af ØrneTV i gang.

De næste fire til fem måneder kan man fra skærmen opleve et havørnepar helt tæt på og følge dem i deres færd, når de lægger æg, henter føde, og når de første ørneunger begynder at prikke sig igennem æggene.

Nogle af dem, der følger trofast med i ørnenes tilværelse, er Kim og Bente Fjældstad fra Errindlev.

- Det er imponerende, at man kan sidde og følge med på sin computer, siger Kim Fjældstad.

Det er da også ham, der bruger flest timer på ørne-streamen, men det kvindelige islæt står på spring, når noget rører sig i reden.

- Så er jeg så heldig, at hvis jeg går og laver noget andet, så kalder han jo på mig, hvis der er liv dernede, og så kan jeg kigge med, siger Bente Fjældstad.

Ny interesse for naturen

DOF sendte første gang direkte ØrneTV fra reden i 2013. I år er der så blevet sat et nyt og forbedret kamera op, og det er blevet flyttet, så det nu kan fange både reden og omgivelserne endnu bedre.

- Der er flere hundredetusinde mennesker, der har været inde at kigge, så vi er ikke sådan helt skævt på den. Det, synes jeg, fortæller sin egen historie om, at der er kommet en ny interesse for vores natur og vores klode, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt ørn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud, når ørnene er "hjemme" i reden.
Sådan ser det ud, når ørnene er "hjemme" i reden.
Foto: Kim Skelmose - Dansk Ornitologisk Forening

DOF oplever dog stadig, at der ved ørnereden kan være udfald i forbindelsen, så man som seer kan opleve, at ØrneTV går i sort. DOF oplyser, at de fortsat arbejder på at finde en løsning.

Og selvom mange finder det spændende at følge med i ørnenes gøren og laden, så understreger DOF, at kameraerne ikke kun er til for underholdningens skyld.

Ifølge DOF dokumenterer optagelserne nemlig nogle helt unikke øjeblikke, og den intense overvågning er med til at give ny og detaljeret viden om fuglene, som ikke var muligt at få på andre måder.

- Jeg glæder mig sådan til, at æggene bliver lagt, og så glæder jeg mig usvigeligt meget til, når æggene klækker, og ungerne kommer ud, fortæller Kim Skelmose.

Næsten naboer

For Kim og Bente Fjældstand er fornøjelsen ikke kun begrænset til streamen på computeren. Ægteparret bor nemlig få hundrede meter fra reden.

- Når vi tager kikkerten, kan vi tydeligt se ned til dem, fortæller Kim Fjældstad.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ørnereden ligger kun få hundrede meter fra Kim og Bente Fjældstads hus.
Ørnereden ligger kun få hundrede meter fra Kim og Bente Fjældstads hus.
Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Netop dét har da også vakt en del af interessen for havørneparret på Sydlolland.

- Når man bor sådan et sted og har en kæmpe havørn, der flyver lige over hovedet på en, så ville det være mærkeligt, hvis man ikke blev imponeret, siger Bente Fjældstad.

Hvis du følger med på ØrneTV, opfordrer DOF til at give lyd, hvis du bliver vidne til noget sjovt eller spændende. Det kan du gøre ved at skrive en kommentar i kommentarfeltet på DOF’s ØrneTV-side. 

Her kan du se, hvordan det så ud i reden den første dag.

De to ørne i deres rede på første dag i den nye sæson af Ørne-TV.