Kæmperoer har sat en stopper for maskineriet på sukkerfabrikkerne

Årets roekampagne har budt på særligt mange kæmperoer, og de har drillet maskineriet på sukkerfabrikkerne i Nykøbing Falster og Nakskov.

Roerne har haft gode betingelser i det forgangne år. I hvert fald har det vist sig, at flere af dem har vokset sig større end gennemsnittet, og det har voldt problemer på sukkerfabrikkerne i Nykøbing Falster og Nakskov.

- Nogle af dem har været 20 procent større, end vi plejer at se, og så har de sat sig fast i siloen og har ikke kunnet komme ned til vores snittemaskine, fortæller Allan Borreskov, der er fabriksdirektør hos Nordic Sugar i Nakskov.

quote Vi havde et tilfælde, hvor der gik et halvt døgn, før roen kom fri. Så er det altså lidt træls.

Allan Borreskov, fabriksdirektør, Nordic Sugar, Nakskov

Det sker jævnligt, at der kommer roer over gennemsnitsstørrelsen, men denne roekampagne har budt på flere end normalt.

- Ja, det har været mere udtalt den her gang. Vi havde et koldt forår sidste år, hvor nogle af roerne har manglet fremspiring. Det har gjort, at andre roer har fået mere plads og har kunnet vokse sig større, siger Allan Borreskov.

Besværlig befrielsesproces

Nordic Sugar udskrev en konkurrence om, hvem der kunne opdyrke den største roe, og selv om de aparte størrelser har givet smil på læben, så har de også givet anledning til sved på panden.


- Det er nogle gange noget bøvl. Nogle gange har vi kun kunnet producere på halvt blus, mens vi fik de store roer frigjort, fortæller fabriksdirektøren.

Første skridt i forsøget på at frigøre de store roer har været at bruge en vibrator til at løsne roerne. 

Når det ikke har virket, har de forsøgt med højtryksspuling, hvilket heller ikke altid har været nok, og andre gange har de måttet ty til at bore huller i siloen og stikke stænger ind for at få kæmperoerne fjernet. 

- Der går lige lidt, før man tager det skridt. Siloen skal jo også repareres igen, og man skal passe på med ikke at bore for store huller, for så ryger roerne jo ud, men nogle gange har det været nødvendigt, siger Allan Borreskov.

- Vi havde et tilfælde, hvor der gik et halvt døgn, før roen kom fri. Så er det altså lidt træls.

Kæmperoe på 14,9 kilo

Årets største roe stod Anders Juszczyk fra Dannemare for. Roen blev indleveret på Nakskov Sukkerfabrik og havde en kampvægt på 14,9 kilo.

På sin hjemmeside skriver Nordic Sugar, at sukkerprocenten viste sig at være på hele 16,23 procent, hvilket betyder, at roen indeholdt 2,4 kilo hvidt sukker.

Anders Juszczyk har fortalt, at roen har stået optimalt med gode vækstforhold og uden ret mange nabo-roer.