Jacob samler kæmpeorgel - sidst tog det fem år

Geolog og orgelbygger Jacob Friis-Grigoncza er ved at samle Danmarks formentlig største husorgel. Det skal udstilles på hans orgelmuseum på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

896. Så mange piber skal Jacob Friis-Grigoncza montere i sit nyeste orgel, som han er ved at samle til det orgelmuseum, han driver i stueetagen i sit hjem i Nysted. 

Orglet har tilhørt den afdøde organist, Erik Poppe, og er så vidt vides Danmarks største husorgel. 

Det blev oprindeligt bygget i 1980’erne, hvor det eftersigende tog fem år at samle. Siden har det været skilt i mange hundrede dele og ligget i kasser i næsten 20 år.

Det store husorgel var forbi en organist i Store Heddinge, som dog måtte opgive projektet med at samle det. Nu har Jacob Friis-Grigoncza påtaget sig opgaven.
Det store husorgel var forbi en organist i Store Heddinge, som dog måtte opgive projektet med at samle det. Nu har Jacob Friis-Grigoncza påtaget sig opgaven. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Derfor er genopbygningen af orglet et stort arbejde, der byder på mange ubekendte.

- Der er en masse kompliceret mekanik i det, og udfordringen er, at jeg aldrig har set det samlet. Og der er ikke nogen samlevejledning, så det er noget med at prøve at finde ud af, hvordan delene skal forbindes til hinanden, fortæller Jacob Friis-Grigoncza.

En fælles passion for orgler

Han er uddannet både organist, orgelbygger og geolog. I dag er han ansat som organist ved Brydebjerg-Krumsø pastorat og er orgelstemmer for flere kirkeorgler hos Frobenius Orgelbyggeri. 

Han er også tilknyttet forskning ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Institut for byggeri og anlæg, og så driver han altså også orgelmuseet i Nysted med sin hustru Panna Friis-Grigoncza, der er uddannet pianist, organist, kordirigent og ingeniør. 

Jacob Friis-Grigoncza og Panna Friis-Grigoncza er begge uddannede organister og vilde med orgler.
Jacob Friis-Grigoncza og Panna Friis-Grigoncza er begge uddannede organister og vilde med orgler. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Parret mødte hinanden til en orgelkoncert for 10 år siden og åbnede orgelmuseet i 2019. Jacob Friis-Grigoncza restaurerer orglerne, og Panna Friis-Grigoncza formidler deres historie.

Danmarks eneste orgelmuseum befinder sig i stueetagen i Jacob Friis-Grigonczas hus.
Danmarks eneste orgelmuseum befinder sig i stueetagen i Jacob Friis-Grigonczas hus. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Kort før jul fik de tilbudt det store husorgel, der ellers stod til at blive kørt på genbrug. De takkede ja, men opdagede også, at orglet var mærket af fortiden. 

- Problemet med det her orgel er, at det har stået ude i fugt i næsten 20 år i sådan en uopvarmet staldbygning. Det betyder, at alle de her stållejre er rustet, og så fungerer det ikke rigtigt. Så det har været et stort arbejde at få det skilt ad og få tingene til at kunne bevæge sig nogenlunde, fortæller Jacob Friis-Grigoncza.

Huset fuld af orgelpiber

Men nu er han altså i fuld gang med at samle det på ny - og få styr på de tangenter, der driller.

- Jeg prøver at rette det lidt til. Nogle steder skal det masseres lidt, og nogle steder skal det skilles ad og renses lidt og smøres, fortæller han.

Det er et arbejde, der kræver tid, tålmodighed og ekspertise. Og også en vis adræthed.

Der er ikke meget plads inde i et orgel, men Jacob Friis-Grigoncza kan lige være der.
Der er ikke meget plads inde i et orgel, men Jacob Friis-Grigoncza kan lige være der. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Det er meget med at gå rundt og ind i orglet og ud igen. Der skal man jo ikke være for stor. Mange orgelbyggere er små, tynde mennesker, fordi der skal være plads til dem inde i orglerne, fortæller Jacob Friis-Grigoncza.

Han kan heldigvis godt være inde i sit nye, store orgel. Til gengæld har det været svært at få plads til orglets mange piber. 

Der er nemlig knap tusind piber at holde styr på. Det er både små piber, mellemstore piber og piber, der er så store, at de slet ikke kan være i en kasse.

Det store husorgel består af næsten tusind piber, som Jacob Friis-Grigoncza skal montere én for én. Her kan du høre, hvordan det lyder, når man blæser i dem.

Som organist og orgelbygger ved Jacob Friis-Grigoncza dog, hvor alle piberne til sidst skal ende, og han er fortrøstningsfuld, når det kommer til projektet. 

- Det skal nok lykkes til sidst, forsikrer han. 

Orgelmuseet i Nysted er åbent efter aftale, når folk ønsker at få en rundvisning. Og ifølge Jacob Friis-Grigoncza vil besøgende kunne se det nye orgel færdigsamlet i løbet af sommeren.


Nyhedsoverblik