Hunden Zitta skal lære børn at læse

En hund skal hjælpe børn i Nakskov med læsningen. Hunden er en tålmodig lytter, og det fjerner presset fra situationen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Menneskets bedste ven bliver allerede brugt som besøgsven på plejehjem, eller hjælper for børn og voksne med handicap. Men nu skal den også bruges som læsehunde og hjælpe børn med at lære at læse i Nakskov. Det er den 14 måneder gamle Zitta, der med sin blotte tilstedeværelse, ro og opmærksomhed skal skabe en behagelig situation, der motiverer børnene til at træne læsningen.

- Det er svært at sætte fingeren på præcis, hvad det er, der opstår i situationen mellem barnet, som læser, og hunden som lytter. Omgivelserne har betydning for motivationen, og på biblioteket kan vi skabe et trygt og hyggeligt frirum, hvor læsning ikke bliver en pligt. Det er afslappende og tiden, roen og nærværet bliver kun forstærket af hunden, som bare lytter og giver dig opmærksomhed, fortæller Louise Holmquist, der er Udviklingskonsulent hos Lolland Bibliotekerne.

Fire eleve får glæde af Zitta

I første omgang deltager fire elever fra 5. klasse i Nakskov. De får hver uge mulighed for at læse med Zitta i nogle timer på Nakskov Bibliotek. Det håber de hos Lolland Bibliotekerne vil skabe en behagelig læseoplevelse for eleverne.

- Hunden fjerner fokus fra en læse-situation, som for nogle børn er alt andet end afslappende og hyggelig. Hunden irettesætter og presser ikke. Den lytter og har al den tid i verden, der skal til. Og det hjælper børnene, kan vi se. Den gode ramme og det gode selskab motiverer børnene til at læse, og det kan give en selvtillid, som også kan smitte af til andre fag, fortæller Louise Holmquist.

Projektet skal køre frem til april 2016, det er et samarbejde mellem skolesektoren i Lolland Kommune og Lolland Bibliotekerne. Til at starte med får fire elever læsetimer med Zitta hver uge. Forløbet afsluttes med et diplom af hunden og barnet.