Gylleordning en succes

På Lolland og Falster skal en gylleordning hjælpe landmænd, som har alt for meget gylle og ikke plads nok. Og det er der nu mulighed for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landmænd må sprede gylle ud fra den 1. februar, så længe der er frostfrit 15 centimeter ned i jorden. Derfor har den lange vinter betydet, at landmænd ikke kan komme af med deres gylle.

- Folk får fyldt deres beholdere og derfor giver det så problemer, siger John Nielsen, som selv er landmand og formand for Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

Derfor har Dansk Landbrug Sydhavsøerne valgt at hjælpe de landmænd, som kan have problemer med for meget gylle.

- Vi har som forening taget initiativ til en måde at få samlet sammen, hvad der er af ledig kapacitet, siger John Nielsen.

I alt har 15 landmænd meldt sig og har plads til at kunne tage gylle. Det vil sige, at der i alt er 15.000 kubikmeter gylleplads til rådighed.

Vil hjælpe kolleger

En af de landmænd, som vil hjælpe sine kolleger, er Peter Palle. Han har i alt syv gylletanke og masser af plads.

- For at hjælpe nogle, der har problemer, og når vi så har pladsen, kan vi jo lige så godt melde os ind. Det er jo en frygtelig situation for nogle af vores kolleger, der ikke har plads til mere, siger Peter Palle.

Selvom der nu er rigeligt med plads til gylle, er der ikke nogle landmænd, som har taget brug af ordningen endnu. Ifølge John Nielsen er det fordi landmændene regner med at vinteren slutter her efter påske. Men hvis vinteren fortsætter, så er nødplanen klar.

- Så har vi i hvert fald den her backup, som kan træde i kraft. Det er det, vi opfordrer landmænd til. Lad nu vær med at køre ud og lave noget dumt, siger John Nielsen.

Hvis landmænd kører gylle ud ulovligt, kan de få en bøde. For medlemmer af Dansk Landbrug Sydhavsøerne er gylleordningen gratis, for ikke medlemmer koster det 500 kroner.

Reglerne for gødning og spredning af gylle er en del af EU´s Nitratdirektiv. Du kan læse mere om EU´s Nitratdirektiv her.

Og du kan følge linket til mere information omkring gylleordningen her