Fund af farlig fugleinfluenza giver travlhed hos ejere af fjerkræ

Der er travlhed blandt egnens fjerkræejere, efter den farlige fugleinfluenza-type H5N5 er blevet fundet ved Sakskøbing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg retter mig selvfølgelig efter reglerne. Dels kunne nogen få ondt af at se, at fuglene var ude – men dels kunne jeg også være rigtig uheldig at få et udbrud her i min besætning. Det vil jeg godt nok være ked af.

Claus Rasmussen, stalddørssælger af fjerkræ og indehaver af firmaet Fra Jord Til Bord, er ved at lukke sine ænder inde.

Besætningen ved Sakskøbing ligger midt i det nye danske epicenter for fugleinfluenzasmitte. Det sker efter en smittet vandrefalk blev fundet ved byen.

Hvis du ser døde fugle

Alt skal lukkes inde 

Som en konsekvens af fundet, så skal alle høns, ænder og slags fjerkræ bag hegn nu lukkes inde, så de sikres mod kontakt med vilde fugle.

Sådan lyder kravet fra Fødevarestyrelsen, efter den frygtede influenzavariant H5N5 blev fundet i den døde fugl. Den er også blevet fundet flere steder i Nordtyskland de seneste dage.

Influenzatypen regnes som meget alvorligt, da den i udlandet har smittet mennesker, hvoraf nogle efterfølgende er døde af sygdommen. Sygdommen menes dog ikke at kunne smitte frit mellem mennesker.

- Jeg tænker, at det er træls, at der bliver fundet døde fugle med fugleinfluenza. Jeg hæfter mig dog ved, at det kun er en enkelt vandrefalk, vi snakker om. De kan flyve over nogle enormt lange strækninger. Det kan sagtens være en fugl, der ellers bor i Tyskland. Så selvom det trykker på nogle kontakter i mig, så skal jeg se større fund af døde, insisterede fugle, før jeg bliver sådan rigtig bekymret, siger Claus Rasmussen.

Læs mere om reglerne efter fund af fugleinfluenza

Ikke værdigt

Han er ked af at lade sine ænder gå indendørs.

- Det er i min verden ikke et værdigt liv at give en and at gå indendørs. En and skal have masser af plads at boltre sig på. Men det er klart, at for mig handler det også om at beskytte ænderne. Rammer sygdommen her, så vil det også ramme omsætningen. Og det vil være kedeligt at ringe til kunderne for at sige, at der altså ikke kommer nogen juleand i år, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Claus Rasmussen genner ænderne ind. Her skal de være til smitten i samfundet er væk.
Claus Rasmussen genner ænderne ind. Her skal de være til smitten i samfundet er væk.

Dyrskuer med fjerkræ forbudt

Al fodring og vanding af fjerkræene skal selvsagt også ske under tag eller i indelukke. Samtidig vil der blive indført forbud mod de dyrskuer, markeder eller konkurrencer, som Covid-19 ikke allerede har aflyst. Det skal sikre, at smitten ikke spreder sig mellem tamfugle.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er ænder hos Claus Rasmussen kommet i bur for at sikre dem mod fugleinfluenza.
Her er ænder hos Claus Rasmussen kommet i bur for at sikre dem mod fugleinfluenza. Foto: Kristoffer Koch

Samtidig bliver det nu forbudt at have andre typer fjerkræ gående sammen med ænder og gæs.

Styrelsen gør desuden fjerkræavlere opmærksom på, at en dyrlæge straks skal kontaktes, hvis der er tegn på sygdom.