Fremtiden for tunnel til Femern afgøres fredag

Partierne bag Femern-forbindelsen er tæt på en afgørelse om sænketunnelens fremtid. Det fastslår transportminister Hans Christian Schmidt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På et tidspunkt var det langtrukne projekt med at bygge en 18 kilometer lang sænketunnel mellem Rødbyhavn og Femern tæt på at blive skrottet, fordi udgifterne ved at løbe løbsk.

Men nu bliver forbindelsen efter alt at dømme alligevel noget, lyder det fra transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V).

Det siger han efter et møde i transportministeriet med trafikordførerne fra partierne bag Femern-forbindelsen.

- Nu skal vi endeligt i finde ud af, om vi tror vi fuldstændig på projektet, og vi skal derfor lige have nogle ting på plads. Vi skal finde ud af, om vi tror på, at miljøgodkendelsen kommer på et tidspunkt, som giver mening i forhold til omkostningerne i det, siger Hans Christian Schmidt.

- Men der er så positiv en stemning, at jeg føler mig meget sikker på, at vi finder en løsning på fredag, siger han.

Fredag formiddag mødes partierne igen, og her forventer ministeren, at der bliver truffet en endelig beslutning.

Udgifterne stiger i takt med, at den tyske miljøgodkendelse af projektet trækker ud. Derfor skal partierne nu blive enige om, om man stadig vil fastholde de forhåndskontrakter, der er indgået med entreprenørerne.

Entreprenørerne skal kompenseres for at stå ved kontrakterne, selv om projektet er blevet udsat på grund af de tyske forsinkelser.

Selskabet bag forbindelsen, Femern A/S, har fået skarp kritik for ikke at have forudset, at projektet ville trække i langdrag.

Kritikken var også på dagsordnen under tirsdagens møde, men ministeren ønsker ikke at kommentere på, om det vil have konsekvenser for bestyrelsen i Femern A/S.

- Det ordner jeg med bestyrelsen inde på mit kontor, siger Hans Christian Schmidt.

Forligskredsen omkring Femern Bælt-projektet består af alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet.

/ritzau/