Forsvundet skibsvrag fundet - fortæller historie om fatalt dansk nederlag 

Arkæologer fra Vikingeskibsmuseet har fundet resterne af et dansk krigsskib, der har været forsvundet i næsten 400 år. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et stort krigsskib fra 1600-tallet er blevet fundet på havets bund nær Rødbyhavn på Lolland. 

Der er tale om vraget af det danske krigsskib Delmenhorst, som blev ødelagt i et for Danmark fatalt søslag i 1644. Sådan lyder den foreløbige konklussion efter flere måneders undersøgelser af vraget. 

- Det er et spændende vrag. For det første er det jo det sidste af de sunkne skibe fra slaget i Femern Bælt i oktober 1644. For det andet er Delmenhorst specielt, fordi det er et af de første skibe, der er bygget efter tegning, forklarer Morten Johansen, der er museumsinspektør på Vikingeskibsmuseet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Benjamin Halkier fra Vikingeskibsmuseet i dykkerdragt over vraget.
Benjamin Halkier fra Vikingeskibsmuseet i dykkerdragt over vraget. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Skibet blev med vilje sat på grund af de danske søfolk i de sidste timer af et tabt søslag, da de nær kysten håbede at kunne forsvare det med hjælp fra et enormt kanonbatteri i Rødbyhavn. Svenskerne valgte dog at ofre et af deres skibe, som brændende blev sejlet direkte ind i det danske krigsskib, der også brød i brand og endte med at gå tabt. 

Skibet blev fundet i foråret som led i arbejdet med at forberede Femern Bælt-forbindelsen - men først nu er Femern Bælt og Vikingeskibsmuseet klar til at fortælle offentligheden om deres fund.

Artiklen fortsætter under billedet.

En arkæolog undersøger vraget af Delmenhorst i havet ud for Rødbyhavn.
En arkæolog undersøger vraget af Delmenhorst i havet ud for Rødbyhavn. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Sidste skib fra Christian 4. sidste slag 

Søslaget fandt sted i oktober 1644. Her sejlede en stærk svensk-hollandsk flåde ind i Femern Bælt og angreb de 17 krigsskibe, som Danmark havde liggende her. 

Resultatet blev et stort søslag. Det startede egentlig godt for danskerne, der fik gode skud ind mod modstanderne - men endte i et katastrofalt nederlag, hvor kun to af de 17 danske skibe slap væk uden enten at blive sænket eller erobret af fjenden. 

Delmenhorst er det sidste savnede skib fra slaget i Femern Bælt, der samtidig var det sidste slag i den krig, hvor Christian den 4. få måneder tidligere 'stod ved højen mast' og mistede sit højre øje. 

Den dengang 67-årige Christian den 4. var blevet fanget i en tofrontskrig mod Sverige og Holland, efter vi havde skruet dramatisk op for tolden overfor skibstrafikken i Øresund og  på floden Elben.  

Krigen er kendt som Torstensonfejden og blev begyndelsen på enden af Danmarks tid som en europæisk stormagt. Efter sejren blev Sverige for alvor storebror i forholdet til Danmark, og Christian 4. kom aldrig igen til at udkæmpe en krig for Danmark. Slaget i Femern Bælt blev altså det sidste i hans lange regeringstid.

Artiklen fortsætter under billederne.

Sådan ser træværket På Delmenhorst ud i dag.
Sådan ser træværket På Delmenhorst ud i dag.
Det menes, at træerne i skibet stammer fra Norge.
Det menes, at træerne i skibet stammer fra Norge.
Det er bevaret på havbunden, hvor det er dækket af sten.
Det er bevaret på havbunden, hvor det er dækket af sten.

Ligger ud foran Lalandia 

Resterne af skibet ligger i dag på havbunden på kysten ud for Lalandia på kun 3,5 meters dybde. 

Gemt i en 31 meter lang og syv meter bred stenbunke omkring 150 meter fra land fandt arkæologerne skibets kraftige tømmer gemt under tang og alger. 

Artiklen fortsætter under grafikkerne.

Sådan ser kyststrækningen ud, fordelt efter havdybder. På scanningen træder vraget tydeligt frem.
Sådan ser kyststrækningen ud, fordelt efter havdybder. På scanningen træder vraget tydeligt frem. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde
En scanning af havbunden foretaget med en sonar. Her træder vragets form også tydeligt frem.
En scanning af havbunden foretaget med en sonar. Her træder vragets form også tydeligt frem. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Skibet bærer tydelige spor efter brand. Det ses blandt andet på skibets kobberkanoner, der ligger knust ud over vraget, splintret og smeltet i den høje varme fra de ødelæggende flammer. 

Samtidig er der fundet kanonkugler i fire forskellige størrelser til brug i skibets kanoner. 

Rundt omkring på stenbunken er desuden gjort fund fra dagliglivet på skibet - deriblandt en regnepenninge – en flad mønt, der blev brugt som datidens simple, men effektive bud på en regnemaskine.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud, når Vikingeskibsmuseet sender dykkere ned for at undersøge vraget.
Sådan ser det ud, når Vikingeskibsmuseet sender dykkere ned for at undersøge vraget. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Bliver snart skjult

Selvom der ikke findes mange vrag fra krigsskibe nær de danske kyster, og selvom det ligger placeret umiddelbart ved siden af et feriecenter, hvorfra mange danskere let kunne komme ud at se det, så kommer det ikke til at blive en lokal attraktion for turisterne på Lolland. Skibet bliver nemlig snart begravet i sand og gemt til fremtidens arkæologer.  

- Vi vil helst lade det ligge i det her miljø, hvor det har haft det godt i 400 år. Så håber vi, at nogen i fremtiden finder en metode, som kan sikre, at man kan få mere viden ud af sådan et vrag, end vi er i stand til at trække ud af det i dag, siger Morten Johansen. 

Vikingeskibsmuseet har dog, inden vraget dækkes til, taget omkring 30.000 fotos, der er blevet brugt til at opbygge en digital 3D-model af hele området.

På den måde kan det udstilles digitalt på museet, selvom det stadig ligger på havets bund.

Læs mere om vraget og dets historie