Flyveplads lander midt i stormvejr: Guldborgsund smækker pengekassen i

Fremtiden for flyvepladsen i Holeby er noget usikker. Gulborgsund Kommune har nemlig smækket kassen i.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flyvepladsen i Holeby – eller lufthavnen om man vil – er røget ud i et kraftigt stormvejr, efter sidste uges politiske begivenheder.

For normalt deler Guldborgsund og Lolland kommuner udgifterne til driften af lufthavnen. Men et flertal i Guldborgsund Kommune er gået udenom deres borgmester og har nu valgt at afvise en ekstra regning fra Lolland Kommune.

Kommunerne giver hver 617.000 kroner om året til flyvepladsen. Nu vil Lolland Kommune give yderligere 395.000 kroner til vedligeholdelse. Men det får et flertal i Guldborgsund Kommune bestående af S, SF og DF til at smække kassen i.  

quote Guldborgsund siger nej til asfaltering og banebelysning. Og det mener jeg, strider mod driftsaftalen

Hans Ole Sørensen (V), formand for Flyvepladsudvalget i Lolland Kommune

- Guldborgsund siger nej til asfaltering og banebelysning. Og det mener jeg, strider mod driftsaftalen, siger Hans Ole Sørensen (V), der er formand for Flyvepladsudvalget i Lolland Kommune.

Mangler 110 millioner

Men Guldborgsund Kommune mener ikke, at der er tale om vedligeholdelse, men derimod forbedringer af pladsen.

Derfor ønsker de ikke at betale det fulde beløb, som Lolland nu budgettere med.

- Nu er man kommet med nye ønsker, og det har vi ikke imødekommet, fordi vi faktisk står overfor en udfordring på 110 millioner kroner, som vi mangler til budgettet i Guldborgsund Kommune, siger René Christensen (DF), 1. viceborgmester i Guldborgsund Kommune.

quote Det har vi ikke imødekommet, fordi vi faktisk står overfor en udfordring på 110 millioner kroner

René Christensen (DF), 1. viceborgmester i Guldborgsund Kommune

- Vi har bestemt heller ikke tænkt os at fjerne driftstilskuddet. Man her nogle ønsker nu her blandt andet til at modernisere noget og det ønsker vi ikke at støtte nu med den økonomiske situation, vi står i.

Kan få alvorlige konsekvenser

Guldborgssund og Lolland er fællesforpligtiget frem til 2025 ifølge den gældende driftsaftale.

Men nægter Guldborgssund at betale ekstra regningen, så kan det i følge Lolland Kommune få alvorlige konsekvenser.

- Det betyder, at så kan vi ikke vedligeholde banebelysning og asfalt, og så kan trafikstyrelsen gå ind og sige: ”Så lukker vi flyvepladsen”, siger Hans Ole Sørensen.

- Det undrer mig

Men det kan René Christensen ikke få til at give mening.

- Det undrer mig, hvis bestyrelsen har haft en lufthavn, de har nedslidt så voldsomt nu, så der er ingenting, der virker. Det vil komme noget bag på mig, man ikke har vedligeholdt det apparat, man har haft i forvejen. Man har trods alt et driftstilskud om året på 1,2 millioner og det kan man godt drive en lufthavn for, siger han.

Chefen for lufthavnen håber, at der kommer en løsning. For tallene viser, at lufthavnen er i fremgang.

- Ser vi på antal operationer, så havde vi omkring 6.300 sidste år. Og på nuværende tidspunkt – selv med det dårlige vejr, vi har haft, så nærmer vi os 5.000 operationer, siger Hans Mouszynski, flyvepladsleder i Holeby Lufthavn.