Fejø skole kan bevares

På Fejø kan de ånde lettede op. Efter et samråd i Folketinget i dag lød udmeldingen fra undervisningsminister Christine Antorini at hun er klar med lovændring

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var både en god og en dårlig nyhed til øboerne på Fejø i dag. Den gode nyhed er, at undervisningsminister Christine Antorini er klar til at lave en lovændring, der gør, at Fejø skole kan fortsætte som satellitskole, nu under Horslunde Privatskole. Den dårlige nyhed er, at det ikke når at blive fra 10. august 2015, når det nye skoleår starter.

Det er Lolland kommune, der for at spare har valgt at lukke Fejø Skole, der går fra 0. til og med 4. klassetrin. Det betyder i princippet, at de 14 børn på 6-9 år skal tage med færgen til fastlandet for at gå i skole, og det tør forældrene ikke lade dem gøre uden opsyn af en voksen.

- Mine børn kan ikke selv tage færgen. Et barn på 7 år skal ikke selv fare omkring på en færge, siger Kasper Tøgeren i dag til TV ØST.

Det betyder, at Kasper Tøgerne og de andre forældre selv må følge poderne over til fastlandet, og det er både besværligt  og tidskrævende for alle. Derudover mener øboerne, at det har en meget stor indflydelse på hele ø-samfundet, og børnefamiliers lyst til at bosætte sig på øen, om der er en skole eller ikke. 

Derfor har øboerne kæmpet en lang kamp for at få undervisningsministeriet til at give dem lov til at beholde skolen på Fejø. Og det er altså lykkedes. Undervisningsministeren vil gerne lave loven om, men en lovændring tager tid. Først skal der laves et lovforslag, som så skal i høring - og først engang i efteråret regner Christine Antorini med, at lovændringen er en realitet. Det betyder at børnene først fra 1. januar  kan få den skolegang, de kender i dag. 

Hvad de skal gøre i mellemtiden, er Fejø-boerne usikre på. Der er en mulighed for at oprette et midlertidigt tilbud om friskole, men det bliver uden statstilskud. Det betyder at en skoleplads let kan løbe op i kr. 5.000 om måneden. Alternativt kunne Lolland kommune vælge at yde et økonomisk bidrag til skolen, men det afviser kommunens Børne- og Skoleudvalgsformand Tom Larsen (Venstre). 

- Hvis der er nogen, der kommer med de millioner, jeg mangler i budgettet, så ville jeg da gerne hjælpe, men det er der jo ikke, så vi kan desværre ikke køre ud ad den vej, siger Tom Larsen i dag til TV ØST. 

Kasper Tøgern mener dog ikke, at det kan være rimeligt, at det er forældrene selv, der skal finde en løsning på et konkret skoleproblem. - Det virker som om at både Lolland kommune og undervisningsministeren står stejlt på hver deres. Men det er os forældre, der kommer i klemme i det her, siger han til TV ØST


Nyhedsoverblik