Erik er nabo til kæmpefabrik - og han håber, den bliver liggende

På Lolland håber man, at den store elementfabrik fra Femern-byggeriet får lov til at blive.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Store haller, volde og siloer tårner sig op ud til vandet ved Rødbyhavn. Inde bag produceres de store tunnelelementer til Femern-forbindelsen.

quote Den giver arbejdspladser til Lolland, og dem har vi meget hårdt brug for

Erik Larsen, nabo til elementfabrikken i Rødbyhavn

Få hundrede meter derfra bor Erik Larsen i sommerhusområdet Østersøbadet, og han er godt tilfreds med sin nabo. Faktisk håber han, at den bliver.

- Hvis den klarer et projekt eller to til, så nogle andre kan få glæde af det, så vil det være dumt at rive den ned, siger han. 

Læs også
Politisk flertal vil bevare fabrik til fem milliarder kroner med tom ordrebog
Læs også
Politisk flertal vil bevare fabrik til fem milliarder kroner med tom ordrebog

Nu lader det til, at et flertal i Folketinget øjensynligt er helt enige med ham. Inden årsskiftet skal de stemme om et lovforslag, der gør fabrikken permanent. 

Lokalt møder de politiske vinde stor opbakning. Både politisk og hos det lokale fagforbund. For som Erik Larsen pointerer: 

- Den giver arbejdspladser til Lolland, og dem har vi meget hårdt brug for.

Femern A/S har lavet en dronevideo over byggepladsen, hvor tunnelelementfabrikken også kan ses.

Hos fagforbundet 3F Lolland glæder formand Steffen Rasmussen sig over planerne om at holde fast i fabrikken og ikke mindst arbejdspladserne.

- Det her er den perfekte placering for nogen, der vil bygge noget meget stort til brug på havet. Der er en kæmpe havn med et meget stort anlæg - og det vil også kunne bruges til andet end til at bygge tunnelelementer i fremtiden, siger han.

Hundredvis af arbejdspladser

Steffen Rasmussen frygter dog, at der kan blive langt mellem opgaverne på fabrikken i fremtiden, hvilket det ene år kan give 100 arbejdspladser og det næste 800.

- Jeg håber, at det bliver stabile arbejdspladser. Men mulighederne for at lave noget godt der er også store. Der er masser ting, der netop vil have gavn af de store anlæg på havnen, siger formanden.

Læs også
Ordfører forsvarer lovforslag: - Der er ikke skyggen af tvivl
Læs også
Ordfører forsvarer lovforslag: - Der er ikke skyggen af tvivl

Her fremhæver Steffen Rasmussen blandt andet fundamenter til kæmpe havvindmøller, nye tunneller på anlæg til bølgeenergi - og måske endda vindmøllevinger til havvindmøller på måske 150 meter som noget, der kunne laves på havnen.

- Der er få steder, hvor der både er en kæmpestor havn, masser af marker, der kan udvides på - og en direkte motorvejsforbindelse. Fabrikken her ligger virkelig på en unik position, hvor der er rigtig, rigtig mange muligheder, siger han.

Billeder inde fra elementfabrikken da støbningen af de første elementer gik i gang i juli 2023
Billeder inde fra elementfabrikken da støbningen af de første elementer gik i gang i juli 2023 Foto: Femern A/S

Han understreger dog, at det ikke behøver at være en betonstøbefabrik for hans skyld.

- Man kan sige det sådan, så jeg meget gerne ser, at der ligger en arbejdsplads, også i fremtiden. Men skulle det blive andet end beton, som man arbejder med, så er det ikke så vigtigt for mig, siger han.

Han er dog meget interesseret i, hvor mange stillinger, der bliver på den nye fabrik.

- Det er klart, at vi gerne ser, at der er mange job herude. Derfor synes vi også, at det vil være synd at rive fabrikken ned, for så at bygge en anden samme sted, siger han.

Læs også
Politikere vil beholde fabrik med 1000 arbejdspladser på Lolland efter Femern-byggeriet
Læs også
Politikere vil beholde fabrik med 1000 arbejdspladser på Lolland efter Femern-byggeriet

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), har tidligere været bekymret over, at fabrikken efter planen skulle rives ned igen.

I sommer sagde han således til TV2 ØST, at det skader kommunens muligheder for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

- Vi har hele tiden sloges med, at fabrikken skulle rives ned. Det vil sige, det er en kortvarig periode, man har den som et aktiv. Vi kan se, den genererer en masse arbejdspladser, men vi har svært ved at få bosætningen med, fordi det er en kort periode på fem år, sagde han dengang.


Nyhedsoverblik