Efterladte kan få morder som nabo

For 3,5 år siden skød André von Wowern sin kammerat, og på fredag kan han måske allerede nyde friheden og skifte sin bopæl på "den lukkede" i Oringe ud med sin helt egen folkeregisteradresse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra 16 års fængsel, til en anbringelsesdom på ubestemt tid og tilbage til hverdagen og friheden. På 3,5 år kan Thomas Juuls drabsmand, André von Wowern, allerede vende permanent tilbage til friheden, efter at han i april 2006 skød sin kammerat. Det skete en tidlig morgen, hvor den tidligere udsendte soldat i en rus af amfetamin havde skrevet en dødsliste på syv venner, han  i sin sindssygetilstand troede, alle lå i med hans kone.

Højesteret omstødte landsrettens dom på 16 års fængsel til, at Andre von Wowern var sindssyg i gerningsøjeblikket, og eftersom han ikke længere er erklæret sindssyg, vil han nu gerne have lov at flytte fra det psykiatriske hospital i Oringe. Det bekymrer de pårørende, der allerede har set gerningsmanden, når han har været på udgang.

- Så sent som i weekenden, sad han i et hus 100 meter herfra og drak kaffe hos nogle venner under sin tre timers udgang. Jeg er rystende bange for, hvad der kan ske, og jeg frygter for flere af mine kammeraters liv, som også stod på hans liste, siger Maria Juul, søster til den skuddræbte Thomas Juul.

Gerningsmanden forsvarsadvokat kan egentlig godt forstå de pårørendes frygt, men sagsforløbet er helt normalt for drabssager, hvor erklæringen 'sindssyg i gerningsøjeblikket' har været i brug.

- Nu er det bare et system, vi har, som jeg forholder mig til, som siger, at vi ikke straffer sindssyge personer, vi prøver at behandle dem. Og når der ikke længere er noget at behandle her, så er det altså ikke rigtigt at placere personen i en institution for sindslidende, siger Kristian Mølgaard.

Da lægerne ikke længere betragter André von Wowern som sindssyg, og han ikke modtager nogen form for behandling eller medicin, vil en kontrol af hans sindstilstand fremover være systemets eneste kontakt til ham. Det mener, Maria Juul er alt for lidt.

- Min tiltro til retssystemet kan ligge på et meget lille sted. Du ser ikke Peter Lundin eller andre mordere være ude igen efter 3,5 år, det gør du ikke. Og André ikke bare skød min bror, han dræbte nærmest to, da den anden, som han nåede at skyde - men som overlevede - har det psykisk rigtig skidt i dag. Og det bliver jo ikke bedre for nogen af os af, at vi kan støde på ham her i Brandstrup. Han skulle have haft 16 års års fængsel, så havde vi fået fred så længe, i stedet for at han spøger igen og igen, siger Maria Juul.

Hun og familien overvejer at flytte for ikke at bo i samme by som Thomas Juuls morder.