¨

Brønderslev-søskende blev svigtet

Foto: TV ØST

Der var gribende scener i retten i Brønderslev, da uhumskhederne i Brønderslevfamilien blev vist på TV-skærm.

 

Hvorfor der skulle gå så lang tid, inden børnene blev fjernet fra svinestien i Serritslev, fortoner sig stadig. Og kommunens lidet flatterende rolle og formodet manglende indsats blev igen beskrevet torsdag i Retten i Hjørring.

Her fortalte en genbo til Brønderslevfamilien, at han og hans veninde sendte flere advarende mails til kommunen allerede i maj og juni 2009.

Det var over et halvt år, før Brønderslevsagen eksploderede i februar 2010.

De alarmerende beskeder blev ikke bare sendt til forvaltningen, men også til flere politikere. Men genboerne fik aldrig nogen reaktion fra kommunen, der ikke vil udtale sig, mens sagen verserer ved retten.

Den ældre mand fortalte:

- Jeg så familien i huset i Serritslev første gang omkring 1. april. Tre børn kom over med 12 halvanden liters colaflasker for at hente vand. De havde intet vand i huset, sagde vidnet.

Han havde aldrig set, at nogen af børnene blev slået. Det er forældrene også tiltalt for.

Herefter tilbød genboerne at vaske børnenes slidte og ildelugtende tøj. Det hjalp at vaske to gange og tilsætte eddike - men ikke nok, sagde manden.

Manden havde en måned forinden været inde i det nu berygtede hus, mens nogle tidligere beboere holdt loppemarked der.

- Jeg anså huset for ubeboeligt og saneringsmodent, sagde genboen i nævningetinget.

Som vidne til, at den ældste pige samlede hestepærer i alt slags vejr, har genboen flere gange udtalt, at hun var en "Askepot". Det gentog han i retten.

Det var "Askepot", der gennem sin flugt fra sin far og stedmor startede Brønderslevsagen.

I retten torsdag fortalte den 21-årige kvindes biologiske mor, at hun fik den chokerende opringning fra datteren den 2. februar 2010. Da stod den unge kvinde dybfrossen, kun iført plastiksko og laset overtøj et sted i Vrå. I en lånt telefon sagde hun til sin mor:

- Far vil slå mig ihjel.

Næste dag - hjulpet af en barmhjertig nordjyde og uden en krone på lommen - rejste hun med tog hjem til sin mor i Ringsted, som hun ikke havde set i tre år. Moren, der selv har otte børn, boede på det tidspunkt på det lokale krisecenter.

Her tog mor og datter midlertidigt ophold. I dag bor de hver for sig.

- Vi har i dag et fornuftigt indbyrdes forhold, sagde moren.

Da de mange børn midlertidigt blev anbragt hos en plejefamilie - et lærerpar - var det tydeligt, at børnene var understimulerede.

- De yngste drenge talte abesprog, sagde plejemoren i retten.

Forinden havde nævninger, dommere og andre i retssalen set en bevægende 35 minutters lydløs dvd-optagelse fra hjemmet i Serritslev - optaget kun et par dage efter at ægteparret var anholdt.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App