Askø får Danmarks bedste internet

Et nyt søkabel til Askø giver øboerne hurtigt internet og gør øen til landets første gigabit ø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

SEAS-NVE begyndte lørdag at etablere det nye søkabel til Askø. Fra morgenstunden blev kablet trukket op på land på øen, og i løbet af weekenden er kablet blevet trukket fra Askø til Lolland, siger selskabet i en pressemeddelelse. 

Derved får den lille ø for første gang nogensinde sin egen el- og fibernetforbindelse til Lolland. For de 34 helårshusstande og 264 sommerhusejerne betyder det, at de nu har adgang til lynhurtigt og stabilt internet.

- Askø er et rigtig godt eksempel på vores engagement i udbredelsen af fibernettet. Det lille øsamfund var aldrig kommet på det digitale Danmarkskort, hvis opgaven var overladt til markedskræfterne, men SEAS-NVE og Fibia kan i fællesskab løfte opgaven til glæde for beboerne og den regionale udvikling, siger Ole Hillebrandt, der er administrerende direktør i Fibia.

Landets første Gigabit ø

Fibia er en fusion af SEAS-NVE’s og NRGi’s fibernetaktiviteter. Fremover er det Fibia, der skal levere fibernet til SEAS-NVE’s sjællandske andelshavere og NRGi’s østjyske andelshavere.

Ud over at Askø bliver Danmarks første Gigabit ø, så kan beboerne på Askø glæde sig over, at de sammen med lynhurtigt internet får tilbudt spændende indhold fra Waoo!, der for 3.år i træk har fået en ubestridt topplacering i internetkundernes vurdering af deres udbyder.

Det er den uafhængige rådgivningsvirksomhed Loyalty Group, som har målt danskernes tilfredshed med deres internetleverandør. Undersøgelsen BrancheIndex Internet 2014 viser, at Waoo! igen i år ligger milevidt foran alle andre leverandører på vigtige parametre som stabilitet, hastighed og værdi for pengene.

Intet internet uden strøm

Det er ikke kun de digitale forbindelser, der bliver opgraderet. Også elforsyningen til Askø bliver fremtidssikret. Egentlig kan beboerne på Askø glæde sig over at være andelshavere i SEAS-NVE, for det er arbejdet med øens elforsyning, der betyder, at øen nu også får Danmarks bedste internet.

Det er nemlig udskiftning af de gamle søkabler til elforsyningen, der trækker fibernettet med til øen. Tidligere havde Askø kun et søkabel til el, men med projektet for renovering af elsystemet til øerne i Smålandsfarvandet får Askø elforsyning fra både syd og nord. Det giver en ekstra sikkerhed for Askøs beboere, som fremover vil opleve stort set altid at have strøm i kontakten.

- De gamle søkabler i Smålandsfarvandet blev udlagt i 1966, og de skal derfor udskiftes. SEAS-NVE har valgt en løsning, hvor øerne får to forbindelser til Lolland, og derved får beboerne en væsentligt højere forsyningssikkerhed og kan leve i tryg forvisning om, at der stort set altid vil være strøm i kontakten, siger Peter Iversen, der er direktør for Net og Entreprise i SEAS-NVE.

Elnettet på Askø blev renoveret i 2013, og der blev i den forbindelse lagt fibernet ned i jorden sammen med elkablerne. Tidligere var Askø blot forbundet med et elkabel til Fejø, men i år bliver søkablerne Lolland-Askø, Askø-Lilleø og Lilleø-Femø etableret.

Derved er elforsyningen til Askø sikret med 2 kabler. Når SEAS-NVE udlægger nye søkabler, indeholder kablet også fibernet. Det forventes, at søkablerne Lolland-Fejø og Fejø-Femø udskiftes i 2015. Der er endnu ingen prognose for, hvornår der etableres fibernet på Fejø og Femø.