Arkitekttegnet hus til salg - koster halvdelen af arkitektens bord

Den verdensberømte arkitekt Finn Juhl tegnede kun få huse. Et af dem ligger i Nakskov og er til salg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Nakskov ligger et af de få huse, som en af dansk arkitekturs absolutte verdensstjerner har tegnet. Villa Aubertin er navnet på huset, og det er til salg til tre millioner kroner.

Det er arkitekt Finn Juhl, der står bag huset, som blev skræddersyet til familien Aubertin i 1952. Tømmerhandleren og hans kone var store Finn Juhl-beundrere og bad ham tegne ikke kun huset, men også alle møblerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Erik Lenskjold købte Finn Juhl huset i Nakskov af kreditforeningen for 500.000 kroner. Han anede dengang ikke, at det var tegnet af en berømt dansk arkitekt.
Erik Lenskjold købte Finn Juhl huset i Nakskov af kreditforeningen for 500.000 kroner. Han anede dengang ikke, at det var tegnet af en berømt dansk arkitekt. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Men huset skiftede hænder, og tiden satte sine spor. I 1995 købte Erik Lenskjold Villa Aubertin af kreditforeningen for 500.000.

- Det lignede en ruin, husker Erik Lenskjold, der dengang ikke anede, at det var tegnet af en stor arkitekt. 

På Enehøjevej i Nakskov ligger et af de få huse, som den danske arkitekt Finn Juhl tegnede. Huset blev oprindeligt tegnet til en tømmerhandler og hans hustru, fordi parret var store beundrere af den danske arkitekt.

Solgte bord for 335.000 kroner

Istandsættelsen havde derfor også mere øje for funktionalitet end Finn Juhl-finesser. Nogle af de indbyggede reoler blev banket ned og slået i stykker, og det spisebord, der stod i huset, brugte Erik Lenskjold til at stå og male på.

Artiklen fortsætter under billedet.

Erik Lenskjold brugte Finn Juhl bordet til at stå og male på, indtil telefonen ringede, og han blev budt 50.000 kroner for det.
Erik Lenskjold brugte Finn Juhl bordet til at stå og male på, indtil telefonen ringede, og han blev budt 50.000 kroner for det. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Lige indtil telefonen ringede i 2007, og han blev tilbudt 50.000 kroner for bordet.

- Så begyndte den at rotere lidt jo. Så var jeg godt klar over, at der var lidt i det, fortæller Erik Lenskjold, der endte med at sælge bordet på auktion for 335.000 kroner.

10-20 millioner i Charlottenlund

Siden blev bordet solgt videre i England til 6,1 millioner kroner, så Finn Juhl er en dyr herre, og selv om huset i Nakskov nu kan købes for halvdelen af bordets pris, så ville det se noget anderledes ud, hvis det eksempelvis lå i Charlottenlund, er vurderingen fra Birgit Lyngbye Pedersen, der er designhistoriker og Finn Juhl-ekspert.

- Så ville det koste mellem 10 og 20 millioner kroner, vil jeg sige. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Designhistoriker og Finn Juhl-ekspert Birgit Lyngbye Pedersen troede næsten ikke på det, da Erik Lenskjold fortalte, at han havde slået nogle af de oprindelige Finn Juhl-møbler i stykker under istandsættelsen.
Designhistoriker og Finn Juhl-ekspert Birgit Lyngbye Pedersen troede næsten ikke på det, da Erik Lenskjold fortalte, at han havde slået nogle af de oprindelige Finn Juhl-møbler i stykker under istandsættelsen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Selv om en del af designinventaret røg ud under Erik Lenskjolds istandsættelse, er flere af de originale indbyggede møbler og finesser bevaret. Blandt andet et skab med en lem til vasketøj, der bliver sendt direkte ned i vasketøjskurven i kælderen. 

Finn Juhl døde i 1989, og især i de seneste 10-15 år er priserne på hans møbler eksploderet.


Nyhedsoverblik