Amanda fra Nakskov fik gratis psykologhjælp - nu får flere unge samme mulighed

Finansloven for 2021 sikrer, at flere unge med angst eller depression kan få gratis psykologhjælp. Amanda Munk fik psykologhjælp gennem kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Indenfor få måneder mistede Amanda Mai Munk fra Nakskov først sin morfar og derefter sin farmor. Ugen efter farmoderens død blev hendes far indlagt på sygehuset med store smerter, der skyldtes udposninger på tarmen.

- Det var meget på én gang, meget man skulle sluge, siger den 20-årige kvinde.

Selvom faren fik det godt igen, så fik Amanda Mai Munk det bare værre og værre. Hun begyndte at være meget hjemme, og skulle hendes far eller mor for eksempel ud at handle, tog hun med.

quote Jeg fik angst for at miste min familie, og angst for døden

Amanda Mai Munk, Nakskov

- Jeg fik angst for at miste min familie og angst for døden. Jeg følte, jeg blev nødt til at sidde sammen med min familie og være omkring dem 24/7 for at føle, at jeg ikke gik glip af noget, og for at de vidste, at jeg elsker dem.

Efterhånden fik Amanda Mai Munk også svært ved at tage i skole. Hun er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent i Nykøbing Falster, men fik ikke meget ud af timerne.

Amanda Munk mistede sin farmor og morfar indenfor få måneder.
Amanda Munk mistede sin farmor og morfar indenfor få måneder.
Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Jeg kunne ikke fokusere, mine tanker var et helt andet sted.

I foråret 2020 valgte hun at tage en pause fra uddannelsen.

Fik gratis psykologhjælp i Lolland Kommune

Amanda Mai Munks redning blev et gratis psykologtilbud, der startede op i marts 2020 i Lolland Kommune. Her kan unge mellem 15 og 25 år få op til fem vederlagsfri psykologsamtaler hos en psykolog i kommunen uden at skulle have en henvisning fra egen læge først. 

Tilbuddet retter sig mod mange typer af problemer hos de unge - lige fra angst til ensomhed og problemer i skolen eller familien. 

- Jeg fik hjælp til at få vendt mine tanker om til noget positivt og få de andre på afstand. Samtalerne har gjort, at mit liv er blevet bedre. Jeg har fået det rigtig godt, fortæller en glad Amanda Mai Munk.

Kommunen oprettede tilbuddet for at undgå, at de unge dropper ud af uddannelse eller arbejde.

Flere får adgang til gratis psykologhjælp

Nu udvider flertallet bag finansloven for 2021 så et andet gratis psykologtilbud til unge. Til sommer kan unge mellem 18 og 24 år i hele landet få gratis psykologhjælp, hvis de lider af angst eller depression. De sidste par år har det eksisteret for unge op til 21 år.

Amanda Munk studerer til social- og sundhedsassistent.
Amanda Munk studerer til social- og sundhedsassistent.
Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

I modsætning til tilbuddet i Lolland Kommune skal den unge dog via egen læge først, som så henviser til en privatpraktiserende psykolog. Her kan man få op til 12 samtaler.

- Det er godt, at man får gjort op med det her med, at man skal have pengepungen frem. For mange mennesker med psykisk sygdom, der er det en stor udfordring, at man skal betale, siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden.

Han stiller dog samtidig spørgsmålstegn ved, om tiltaget når ud til de rette.

quote For mange mennesker med psykisk sygdom, der er det en stor udfordring, at man skal betale.

Torsten Bjørn Jacobsen, formand, Psykiatrifonden

- Det er vigtigt, at man godtgør, at det at gøre tingene vederlagsfri rent faktisk også får dem, som har de økonomiske udfordringer, til behandling, og sådan er det desværre ikke altid.

Den målgruppe, han snakker om, kan Sanne Kellberg genkende. Hun er en af to ungepsykologer i Lolland Kommune og har altså siden marts 2020 ydet gratis psykologhjælp til unge i kommunen.

- Der er nogen, som dårligt har til dagen og vejen. De kan ikke betale for en busbillet, så det at skulle betale for psykologhjælp, det er langt væk fra dem, så det her psykologtilbud er rigtig godt til lige præcis den gruppe, mener Sanne Kellberg.

Lægehenvisning var en barriere

Amanda Mai Munk ville formentlig ikke selv have haft råd til at betale en privatpraktiserende psykolog, men havde nok kunne få hjælp til regningen af sin familie. For hende var det faktisk mere henvisningen fra lægen, der var en barriere. 

- Det var meget nemmere bare at kunne ringe direkte til Sanne (psykologen, red.).

Amanda Mai Munk fik fem samtaler med Sanne Kellberg. Hun synes egentlig godt, hun kunne have haft brug for nogle flere, men har det godt i dag og er tilbage på SOSU-uddannelsen i Nykøbing Falster.

- Jeg er blevet mere glad, og jeg har slet ikke de tanker mere, som jeg havde. Selvfølgelig kan jeg stadig savne, men det er slet ikke i den dur, som det har været tidligere, siger Amanda Mai Munk.

Gratis psykologhjælp i kommuner