Amalie droppede gymnasiet for at blive elektriker

Amalie Schwartz gik ud af folkeskolen med et snit på 11. Kort efter hun var startet på gymnasiet, fandt hun ud af, at hun skulle være elektriker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På en byggeplads i Maribo bliver elektrikernes dagligdag i firmaet, Aktiv-el styret, med hård hånd af 22-årige Amalie Schwartz. Hun er byggeleder, elektrikerlærling og snart står hun med et svendebrev i hånden. Derved skriver hun sig ind i klubben af kvinder i en stadig mandsdomineret branche. 

- Vi kan sagtens sætte dåser i hele vejen derhenad, siger den selvsikre byggeleder om dagens program, hvor der skal lægges kabler i 27 seniorboliger, der er under opførsel.

Imens nikker de andre elektrikere annerkendende imens Amalie forklarer.

quote Det er imponerende, når man er lærling, som hun er

Søren Christensen, direktør, Aktiv-el, Nykøbing Falster.

Udover at Amalie Schwartz hurtigt fik noget fra hånden som lærling i Aktiv-el, så fandt firmet også hurtigt ud af, at hun havde talent for at organisere.

- Sådan et projekt som det her, som Amalie går på, der står hun for en byggeplads selv. Det er imponerende, når man er lærling, som hun er, siger Søren Christensen, direktør, Aktiv-el, Nykøbing Falster.

Familiestrid over uddannelsesvalg

Vejen ind i elektrikerfaget var ikke helt let fra starten. Med et karaktergennemsnit på 11 fra folkeskolen, havde Amalie Schwartz' familie troet, at Amalie Schwartz' fremtid ville byde på en gymnasial uddannelse, men kort efter, at hovedpersonen selv var startet på gymnasiet, blev den plan droppet til fordel for en mere praktisk vej.

- Jeg tror, vi sad til aftensmad, og så sagde jeg: "Jeg tror, jeg stopper i gymnasiet", siger Amalie Schwartz om dengang, hun fortalte sin familie og sine planer om at droppe ud af gymnasiet.

Udmeldingen var lidt svær at sluge for Amalie Schwartz' mor i starten.

- Jeg var godt nok lidt skeptisk, da hun kom hjem og sagde elektriker. Jeg tænkte, okay, hvad gør vi nu? siger Theresa Hansen, der er mor til Amalie Schwartz.

- Helt ærligt, så syntes jeg, at det var spild af intelligens og spild af hoved. Jeg syntes, at hun skulle bruge hovedet på noget andet, for hun var dygtig, siger hun.

quote I skal sgu ikke sætte mig til at være elektriker eller murer eller noget andet, fordi det ville jeg slet ikke have hjerne til

Theresa Hansen

I en uges tid var luften kold datter og mor imellem. De talte ikke rigtig sammen. 

- Der var lidt dårlig stemning derhjemme og sådan nogle ting. Det vil der jo altid være, når man havde regnet med noget andet, og når man breaker sådan en der. Min mor vil mig jo bare det bedste, så det jo nok også derfor hun har været sådan, siger Amalie Schwartz, der i dag har et godt forhold til sin mor.

I stedet for en traditionel gymnasial uddannelse startede Amalie Schwartz i stedet på en EUX, hvor elever kombinerer et svendebrev med en gymnasial uddannelse. Siden har Amalies mor måttet indrømme, at hendes bekymringer er blevet gjort til skamme.

- Det er noget pjat, for jeg kan godt se i dag, at I skal sgu ikke sætte mig til at være elektriker eller murer eller noget andet, fordi det ville jeg slet ikke have hjerne til, siger Theresa Hansen.

Amalie Schwartz mor Theresa Hansen kan i dag godt se, at et job som håndværker ikke er helt let.
Amalie Schwartz mor Theresa Hansen kan i dag godt se, at et job som håndværker ikke er helt let. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Kræver ben i næsen

På byggepladsen i Maribo er det ikke altid let at have holdninger som 22-årig kvinde, lærling og byggeleder. Nogle gange kræver det sine kampe at få respekt fra de garvede mænd i branchen, men det skræmmer ikke den snart færdiguddannede elektriker.

- Når jeg for eksempel kommer og siger til dem, at det der sgu ikke er i orden, så kan de finde på at sige: "Det er også bare fordi, du er en sur kælling. Det er sådan en typisk kvindeting bare at brokke sig hele tiden," siger Amalie Schwartz.

- Man kan ikke både være kvinde og håndværker. Man kan ikke være klog og være håndværker. Hvad så hvis man er en klog kvinde, og man er håndværker. Det er endnu værre, griner Amalie Schwartz.

En af håndværkerne på byggepladsen kan godt nikke genkendende til Amalies udlægning:

- Jeg tror bare, der er mange mænd, som ikke synes, at der kommer en pige og især ikke en lærling, der skal bestemme, hvad de skal lave. De har deres egne holdninger, og de laver måske tingene på deres måde, men hvis Amalie gerne vil have det på sin måde, så er det jo et eller andet sted sådan, det skal blive, når det er hende, der står for det her byggeri, siger Henrik Baltser Jensen fra Aktiv-el.

Henrik Baltser Jensen kan godt nikke genkendende til, at nogle elektrikere kan være lidt hårde ved Amalie Schwartz.
Henrik Baltser Jensen kan godt nikke genkendende til, at nogle elektrikere kan være lidt hårde ved Amalie Schwartz. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Håndværkerpigen Pernille bliver ikke revet ned

På byggepladsen bliver frokosten spist i en container. Her hænger den nøgne dame "Håndværkerpigen Pernille" på væggen som det tavse selskab. Plakaten nænner de mandlige håndværkere ikke at hive ned, bare fordi der også skal være plads til en kvindelig lærling. 

- Nu har hun hængt der i mange år. Det skal hun have lov til, siger en af håndværkerne.

Ved siden af sidder Amalie Schwartz og griner.

- Hvis det gør dem glade at få lov at se hende, når de lige kommer ind i fem minutter til middag, så er det sgu fair nok, siger hun.

Amalie Schwartz accepterer gerne, at Håndværkerpigen Pernille ikke bliver revet ned fra væggen, hvis det gør de mandlige elektrikere glade.
Amalie Schwartz accepterer gerne, at Håndværkerpigen Pernille ikke bliver revet ned fra væggen, hvis det gør de mandlige elektrikere glade. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Håber at kunne inspirere andre kvinder

I familien Schwartz er freden genoprettet. De har fået øjnene op for, hvad det kræver at være elektriker - og lede en byggeplads. Samtidig er Aktiv-el stolte af snart at have uddannet deres første kvindelige lærling. Og når svendebrevet er underskrevet, venter et job på den anden side, lyder det fra direktøren.

- Hun er virkelig et godt eksempel på, at hvis man vil, så kan man også. Vi er utroligt stolte af hende, og vi har allerede lavet en aftale med Amalie om, at når hun er færdigudlært, så fortsætter hun hos os, siger direktør i Aktiv-el Søren Christensen.

quote Nu har vi seriøst arbejdsbukser til gravide kvinder

Amalie Schwartz, lærling, Aktiv-el.

Alt imens håber Amalie Schwartz, at hendes historie vil inspirere andre kvinder til at kigge en ekstra gang på erhvervsuddannelserne, når de skal tage stilling til, hvad fremtiden skal indebære. 

 - Der er alverdens muligheder, selvom man er kvinde. Altså, på så mange punkter er vi kommet så langt. På de fire år, jeg har været i lære, startede vi ud med, at arbejdstøj til kvinder var en meget lille ting og meget svært at få fat i, siger hun.

- Nu har vi seriøst arbejdsbukser til gravide kvinder. Det jo helt vildt, hvor meget det har rykket. Det vil sige, at der jo bare skal komme endnu flere kvinder til at vælge det.


Nyhedsoverblik