18-årig tiltalt for 99 forhold - begik indbrud, stjal og kørte vanvidskørsel

For nylig afsagde Retten i Nykøbing Falster dom i en sag mod en 18-årig mand fra Lolland. Den 18-årige mand var tiltalt for overtrædelse af 99 forhold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 18-årig mand blev for nyligt dømt i en sag, hvor tiltalelisten lød på sammenlagt overtrædelser af 99 forhold.

Det drejer sig navnlig om tyveri fra håndværkerbiler, men også om biltyveri, indbrud, færdselsforseelser, vanvidskørsel samt vold og trusler mod institutionspersonale.

Forholdene koncentrerer sig geografisk om det sydlige Sjælland, samt Falster og Lolland, hvor manden er lokal på sidstnævnte ø.

De første sager ligger tilbage i starten af 2020, hvor de sidste fandt sted i foråret 2022.

quote Vi stod med en akut udfordring med den kraftige stigning af tyverier

Carsten Høj Hansen, politikommissær, Sydsjælland og Lolland-Falster Politi

Politikommissær Carsten Høj Hansen fra Sydsjælland og Lolland-Falster Politis udlændingeafdeling fortæller, at tyveriet navnlig er gået på håndværktøj, men også benzinkort, hvor alene udbyttet for misbrug af sidstnævnte beløb sig op imod 50.000 kroner.

- Det er en sag, der om så at sige er kørt i to halvlege. De første 62 forhold blev behandlet tidligere, men i forbindelse med skyldsspørgsmålet begynder man her at tale om, at der skulle udfærdiges en mentalerklæring af manden.

I den mellemliggende tid var manden, ifølge politikommissæren, på grund af sin unge alder, ikke tilbageholdt af politiet, og her nåede han at begå yderligere 37 forhold, især indbrud i håndværkerbiler, men også indbrud efter benzinkort i biler tilhørende offentlige institutioner.

Akut udfordring

Det var i forbindelse med denne indbrudsbølge, der fandt sted i foråret 2022, at Carsten Høj Hansen med kollegaer fra udlændingeafdelingen blev engageret i sagen, da man her besidder erfaringer med netop denne form for kriminalitet.

- Vi stod med en akut udfordring med den kraftige stigning af tyverier, som selvfølgelig skabte frustrationer for de håndværkere og offentligt ansatte, tyverierne var gået ud over, fortæller politikommissæren og tilføjer:

- Derfor satte vi en målrettet indsats mod tyverierne i gang. Og vores analysearbejde og efterforskning gav ret hurtigt resultater, hvilket betød at vi fik spottet den 18-årige og sat ham i forbindelse med tyverierne.

Læs også
Indbrudsbølge hærger på Stevns - gerningsmænd fanget på overvågning
Læs også
Indbrudsbølge hærger på Stevns - gerningsmænd fanget på overvågning

Den 18-årige blev anholdt den 20. maj 2022 af politiets udlændingekontrolafdeling ved Guldborgsund Centret i Nykøbing Falster.

- Han har erkendt rigtig mange af forholdene, og for en del af forholdene har retten skullet tage stilling til skyldsspørgsmålet, hvor han er dømt i langt størstedelen.

Brød ind i 25 biler

Af de samlet 99 forhold blev den 18-årige således dømt for de 93 forhold, og yderligere kan være på vej, siger Carsten Høj Hansen:

- Der kommer et efterslæb på nogle af de forhold, så han kan blive sigtet yderligere i forhold til den efterforskning, vi har lavet.

Ifølge Carsten Høj Hansen har den 18-årige været hovedaktør i de forhold, han er tiltalt.

- Men der har været forskellige andre, som i nogle tilfælde også er blevet identificeret og sigtet, forklarer han.

flere_indbrud_i_varebiler.jpg
Læs også
Stribevis af indbrud i varebiler - politiet efterlyser vidner
flere_indbrud_i_varebiler.jpg
Læs også
Stribevis af indbrud i varebiler - politiet efterlyser vidner

I alt nåede manden i løbet af foråret 2022 at bryde ind i 25 håndværkerbiler foruden en række andre indbrud. Netop indbrud i håndværkerbiler er en type kriminalitet, som politiet ser på med stor alvor, fortæller Carsten Høj Hansen.

- Politiet har analyseret, når der bliver begået indbrud i håndværkerbiler, og her er værdien alene af det stjålne i gennemsnit 70.000 kroner – dertil kommer udgifter til reparation og tabt fortjeneste.

Sagen har været behandlet som en nævningesag over syv retsdage i løbet af august og september 2022. På grund af sine personlige forhold blev den 18-årige mand idømt anbringelse på lukket institution.


Nyhedsoverblik