Nu begynder den opsigtsvækkende Kundbysag

Onsdag begynder den såkaldte Kundbysag ved Retten i Holbæk. Du kan følge med på vores liveblog.

Tema: Kundbysagen - da 15-årig pige blev til terrorist
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er en spektakulær sag, der onsdag begynder ved Retten i Holbæk. Her sidder en nu 16-årig pige tiltalt for forsøg på terror. 

Sagen har været genstand for stor bevågenhed i offentligheden og medierne og sat den lille landsby Kundby på landkortet. I retssalen er der reserveret 20 pladser til journalister og pressefolk. Samtidig vil der være øget sikkerhed i forbindelse med sagen.

Kundbypigen er tiltalt for forsøg på terror mod den jødiske Carolineskolen i København samt Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv har været elev.

Desuden er hun tiltalt for et overfald af særlig grov karakter mod en medarbejder på den lukkede institution i Jylland, hvor hun har siddet varetægtsfængslet.

Anklagemyndigheden kræver en forvaringsdom, hvis pigen bliver kendt skyldig. En opsigtsvækkende straf, som er en af de hårdeste i Danmark, der bruges over for personer som skønnes farlige. Den giver ingen mulighed for prøveløsladelse og bruges kun yderst sjældent over for børn.'

Pigen nægter sig skyldig i terroranklagerne, men erkender sig skyldig i overfaldet.

Overblik over sagen

Herunder kan du få et overblik over sagen.

  • 13. januar 2016:

Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

  • 14. januar 2016:

Pigen bliver fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

Det kommer siden hen frem, at hun sigtes for besiddelse af sprængstoffer og for at planlægge angreb mod to skoler.

Pigen bliver isolationsfængslet til 26. januar 2016 og varetægtsfængslet til 9. februar 2016.

Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet. Ifølge DR er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  • 15. januar 2016:

Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der - ligesom pigens - foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til 26. januar 2016 og varetægtsfængsles til 9. februar 2016.

  • 9. februar 2016:

Begge får forlænget deres varetægtsfængsling, hvilket gentages løbende de næste knap 13 måneder.

  • 8. marts 2016:

Både den 16-årige pige og den 24-årige mand bliver ved Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

  • 10. februar 2017:

 Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

  • 14. februar 2017:

Radio24syv erfarer, at den 16-årige pige under varetægtsfængslingen på en lukket institution i løbet af sommeren 2016 stak en medarbejder på en lukket institution med et glasskår fra et knust spejl.

Overfaldet sendte ifølge Radio24syv medarbejderen på skadestuen, og episoden vil også indgå i straffesagen.

  • 17. februar 2017:

Anklageskriftet bliver offentliggjort, hvor det fremgår, at Kundby-pigen, udover at være tiltalt for forsøg på terror, også er tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter ved at stikke en medarbejder på en lukket institution med et glasskår fra et knust spejl.