Anklager overrasket over Kundby-dom

Anklageren i Kundby-sagen kalder dommen på seks års fængsel til den terrordømte pigen overraskende og i den lave ende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Seks års fængsel.

Sådan lød straffen til den 17-årige pige fra Kundby, der er dømt for at planlægge to attentater både mod sin tidligere folkeskole i Fårevejle og mod den jødiske Carolineskole i København.

Kristian Kirk kalder dommen på seks års fængsel til Kundby-pigen overraskende og i den lave ende.

- Som jeg redegjorde for i tirsdags (hvor dommen faldt red.), så kunne man gå begge veje i forhold til forvaringssporet. Man har så valgt fængselssporet, og det kan jeg ikke sige, om er hverken rigtigt eller forkert, siger anklager Kristian Kirk, efter at Kundby-pigen torsdag er blevet idømt seks års fængsel, og forsætter:

- Men at man har fastsat straffen til seks år, hvilket jo er halvdelen af det udgangspunkt, som Højesteret meget, meget klart har dikteret i sager af denne karakter, det er jeg en lille smule overrasket over. Også fordi man dømte en mindreårig i samme type sag syv års fængsel, og det var på et tidspunkt, hvor der er var et strafmaksimum på otte år, som siden er blevet afskaffet. Så at man går fra tolv til seks år på grund af ung alder, det, synes jeg, virker lidt voldsomt.

Du havde procederet for en forvaringsdom, men straffen blev seks års fængsel. Hvad tænker du om det?

- Jeg tænker i mit eget sind, at forvaring ville være den rigtige sanktion i den her sag. Når retslægerådet så sort på hvidt angiver, at en person er til fare for sine medmennesker, slet ikke er nogen vakle at spore, og vi har at gøre med så alvorlig kriminalitet, så synes jeg, at forvaring ville være den rigtig sanktion. Men som jeg også redegjorde for inde i retten, så var det langt fra oplagt. Det er dog ikke sådan, at jeg står og føler mig voldsomt bortdømt, over at man har valgt at gå i fængselssporet. Men jeg synes, at straffen er lige i underkanten, dermed også sagt at vi vil gå hjem og lige overveje, om vi kan leve med seks års fængsel i en terrorsag. Der er jo ikke tale om medvirken. Der er tale om, at vi har en hovedmand til terrorforsøg, så synes jeg, at seks år er lavt.

Hvornår træffer I den beslutning?

- Jamen, loven siger, at vi har 14 dage til at træffe den beslutning. Nu vil vi overveje det ganske nøje.

Kristian Kirk medgiver, at der skal tages hensyn til pigens alder, men her har hensynet ifølge anklagemyndigheden været for stort.

Anklageren krævede pigen forvaringsdømt, men sådan gik det altså ikke.