Scandlines er klar til at sejle ukrainske flygtninge til Danmark

Flygtningestrømmen i 2015 gav Scandlines stor erfaring med at håndtere flygtninge, der kom med færgen, den erfaring er de klar til at bruge nu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos rederiet Scandlines gør man lige nu klar til, at der kan komme et stort antal flygtninge til Danmark via deres færgeruter fra Tyskland til Lolland og Falster.

Det gjorde der i 2015, og det kan der gøre igen med krigen mellem Rusland og Ukraine. 

quote Forhåbentlig bliver det ikke så stor en strøm på én gang, som det var dengang i 2015

Anette Ustrup Svendsen, pressechef hos Scandlines

- Vi er ligesom alle andre bestyrtede over, hvad der sker i Ukraine. Vi var i 2015 kraftigt berørt af flygtningestrømmen sydfra, og vi har erfaring derfra, som vi kan trække på, hvis det bliver nødvendigt, siger Anette Ustrup Svendsen, der er pressechef i Scandlines.

Mange husker billederne af syriske flygtninge, der i 2015 vandrede langs motorvejen, efter de havde forladt deres hjemland og søgte til Danmark og Sverige. 

Sådan så det ud da flygtninge og migranter i september 2015 begyndte at gå fra Rødbyhavn på Lolland mod nord. Flere søgte mod Sverige. Arkivfoto.
Sådan så det ud da flygtninge og migranter i september 2015 begyndte at gå fra Rødbyhavn på Lolland mod nord. Flere søgte mod Sverige. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Store dele af de flygtninge tog færgeoverfarten Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock fra Tyskland, færgeruter der begge bliver administreret af Scandlines. 

Dengang måtte Scandlines tilbageholde flere af deres færgeafgange for at afhjælpe politiet. 

Læs også
Flertal i Folketinget er klar til at modtage ukrainske flygtninge
Læs også
Flertal i Folketinget er klar til at modtage ukrainske flygtninge

Det krævede nemlig store ressourcer at behandle de mange mennesker, der pludseligt landede i Danmark.

Nu er Scandlines klar til at bruge den erfaring, hvis ukrainske flygtninge inden længe skal med færgen fra Tyskland til Danmark.

i 2015 gik syriske flygtninge og migranter på Sydmotorvejen fra Rødbyhavn mod Sverige, efter de kom ind med færgen fra Tyskland.

 

- Hvis noget lignende opstår, så er vi bedre forberedt, men for os som transportør er sådan set lige meget om personen kommer fra Ukraine eller Syrien, proceduren er den samme, siger Anette Ustrup Svendsen og fortsætter: 

- Dengang havde vi et meget tæt samarbejde med politiet, og vi er allerede nu i kontakt med dem (politiet, red.) igen. Vi har ikke fået indikationer på, at der er en flygtningestrøm på vej, men vi holder selvfølgelig øje, så vi er klar til at reagere.

Kræver en gyldig billet

Hvis man som flygtning gerne vil med en Scandlines færge, kræver det ikke andet end en gyldig billet, det er nemlig ikke op til færgerederiet at tjekke gyldig indrejsedokumenter. 

- Det er ikke os, der beslutter om en formodet flygtning, må komme ind i landet, det er politiet og myndighederne, der tjekker indrejsepapir, og beslutter hvad der skal ske, siger Anette Ustrup Svendsen.

Sydmotorvejen
Sydmotorvejen Foto: TV2 ØST

Selvom Scandlines ikke forventer ligeså mange flygtninge som i 2015, så er de forberedte på, at der pludseligt kan komme flere med overfarten. 

- Vores erfaring gør, at vi kan håndtere situationen bedre, men forhåbentlig bliver det ikke så stor en strøm på én gang, som det var dengang i 2015, siger Anette Ustrup Svendsen.


Nyhedsoverblik