Børn og unge overdænges med videoer fra krigen på sociale medier

Gennem sociale medier får også danske børn og unge direkte indblik i krigen i Ukraine. På en efterskole tager de sig tid til at tale om det svære emne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Krigen i Ukraine fylder overalt. Og det gælder også for mange børn og unge – blandt dem eleverne på Brøderup Efterskole i Tappernøje. De fortæller, hvordan de konstant får nyt om krigen på de sociale medier.

Derfor har efterskolen hele ugen talt om Ukraine og Rusland. Det skal sikre, at eleverne får den rigtige information og kan spørge ind til alt det, der skaber bekymring, fortæller Kasper Luffe, der er leder af Brøderup Efterskole:

- Det er ret tydeligt, at de unge mennesker også går og er urolige.

- Det går også op for os ældre, at de har så mange forskellige kanaler til det. Det, som måske så mangler, det er mere valide – det der er journalistisk undersøgt – og det er der, hvor vores opgave som skole kommer ind, siger Kasper Luffe, leder af Brøderup Efterskole.
- Det går også op for os ældre, at de har så mange forskellige kanaler til det. Det, som måske så mangler, det er mere valide – det der er journalistisk undersøgt – og det er der, hvor vores opgave som skole kommer ind, siger Kasper Luffe, leder af Brøderup Efterskole. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Eleverne møder dagligt konflikten i Ukraine på deres sociale medier. Og det sætter sig, fortæller flere af dem til TV2 ØST.

quote Jeg kan næsten ikke åbne min telefon, uden jeg får en notifikation eller video på min Instagram eller Tiktok

Trygve Hansen, elev, Brøderup Efterskole

- Jeg kan næsten ikke åbne min telefon, uden jeg får en notifikation eller video på min Instagram eller Tiktok – på den måde ser jeg det, siger Trygve Hansen, der er elev på skolen.

- Jeg tror også, der bliver talt meget om det ved bordene, når vi spiser. Fordi man bliver bekymret, siger Ida Eje Bunke Mørch, der er elev på skolen.

Og andre føler afmagt over, at et land kan invadere et andet land.

- Man føler, det er uretfærdigt. At Rusland bare kan gå ind i Ukraine, uden vi kan gøre noget, siger Halfdan Herrik.

Halfdan Herrik (til højre) føler afmagt over, at et land kan invadere et andet land. - Man føler, det er uretfærdigt. At Rusland bare kan gå ind i Ukraine, uden vi kan gøre noget, siger han.
Halfdan Herrik (til højre) føler afmagt over, at et land kan invadere et andet land. - Man føler, det er uretfærdigt. At Rusland bare kan gå ind i Ukraine, uden vi kan gøre noget, siger han. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Og at krigen i det østlige Europa rører eleverne er noget, som lærerne er særligt opmærksomme på:

- Det går også op for os ældre, at de har så mange forskellige kanaler til det. Det, som måske så mangler, det er mere valide – det der er journalistisk undersøgt – og det er der, hvor vores opgave som skole kommer ind, siger Kasper Luffe.

Efterskolen har hele ugen talt om Ukraine og Rusland til morgensang for at sikre, at eleverne får den rigtige information og kan stille spørgsmål. Og det er især en type af spørgsmål, der går igen.

quote Selvfølgelig snakker vi også om følelserne. Bliver der krig

Kasper Luffe, leder af Brøderup Efterskole

- Det er meget det faktuelle – og selvfølgelig snakker vi også om følelserne. Bliver der krig?

Råd til forældre om en svær snak

Lige nu oplever både BørneTelefonen og Red Barnet en stigning i antal opkald omhandlende konflikten i øst. Dette billede genkender Sophie Rønnow, som er psykolog i Næstved Kommune.

Læs også
Sådan kan du tale med dit barn om krigen i Ukraine
Læs også
Sådan kan du tale med dit barn om krigen i Ukraine

Hun peger på, at det netop derfor er vigtigt at tale med sit barn om nyhedsstrømmen på især de sociale medier i denne situation:

- Det er vigtigt at bevare roen som voksen og begrænse nyhedsstrømmen og tilpasse den til barnets alder og tilpasse det, man taler om, efter barnets alder. Og hjælpe barnet med at navigere på de sociale medier – i forhold til, hvad man får liket eller kigget på, siger hun.

Psykolog Sophie Rønnow fremhæver, at det især er vigtigt at lytte på, hvad der bliver spurgt om, og så holde sig til at svare på det.
Psykolog Sophie Rønnow fremhæver, at det især er vigtigt at lytte på, hvad der bliver spurgt om, og så holde sig til at svare på det. Foto: Line Strand - TV2 ØST

En af de vigtigste ting, man skal være opmærksom på, er at være konkret mener Sophie Rønnow.

- Det er rigtig vigtigt ikke at være foran sit barn i tankegangen om, hvad der sker. Men vær ret opmærksom på at få lyttet til – hvad er det barnet spørger om.

TV2 ØST bragte torsdag en artikel, som guider forældre til, hvordan man taler med sit barn om situationen i Ukraine – historien kan du finde via dette link.


Nyhedsoverblik