¨

2012 4 Julemiddagen del 2

27:43

Forberedelse af julemiddagen - del 2

 .                                                                                                                                                                      .

Risalamande

6 personer

7½ dl letmælk

1 dl grødris

1 vanillestang

3 spsk sukker

100 g mandler

4 dl piskefløde

Flormelis til at smage til med

Bring mælken i kog og drys risengrynene i under omrøring. Kom vanillestangen i, jeg plejer at skære den over i to stykker først. Kog grøden for svag varme i ca. 45 minutter. Rør i den jævnligt, gerne mere eller mindre konstant, da den let brænder på. Når risene har suget mælken til sig, tages gryden af komfuret. Rør sukkeret i og lad grøden køle af. Stil grøden koldt, helst natten over. Smut mandlerne og hak dem groft. Flæk vanillestængerne, skrab kornene ud og rør dem i grøden. Rør de hakkede mandler i. Pisk fløden til ikke for hårdt skum. Vend det forsigtigt i grøden. Smag til med mere flormelis, indtil risalamanden er næsten lige så sød som vanilleis. Stil den i køleskabet indtil den serveres.

Rødkål

ca. 6 personer

1 kg rødkål (rødkål er meget forskellige i størrelsen, derefter har jeg angivet vægten. Ret resten af ingredienserne til, hvis du vil bruge mere eller mindre)

1 stort løg

40 g smør

½ dl balsamico eddike

1 dl vand

6 hele nelliker

2 spsk sukker

1 tsk salt

2 cox orange æbler i små tern

peber

Skær rødkålen i strimler med en stor kniv. De skal ikke være for fine – brug endelig ikke foodprocessoren til at snitte den, det bliver nemlig alt for fint. Pil og hak løget. Smelt smørret i en stor, tung gryde og svits løg og rødkål, til det er blevet blankt. Tilsæt balsamico, vand, de hele nelliker, salt og sukker. Lad rødkålet simre under låg i ca. 45 minutter, eller til den er mør. Kort inden den skal serveres, vendes æbleternene  i. Smag til igen, der er sikkert brug for mere salt, sukker, eddike eller peber.

Æblemos med peberrod

5 pænt store æbler, brug et madæble som Belle de Boskoop eller et godt spiseæble som Cox Orange eller Ingrid Marie

½ dl vand

250-350 g sukker (bruger du et surt madæble, skal du formentlig bruge hele sukkermængden, mens du kan klare dig med mindre med et sødt spiseæble)

4 spsk friskrevet peberrod, eller efter smag

Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i mindre stykker. Kog dem i vandet i ca. 10 minutter, eller til de er blevet så bløde, at de kan moses. Tilsæt sukkeret og kog mosen igennem. Kom peberroden i. Smag den til – måske skal der bruges mere sukker og/eller peberrod. Lad mosen køle af, inden den serveres.

 hent printvenlig version af opskrifterne her

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App