Spidskandidater strides om livet i de mindre bysamfund

En sær trio kan sikre Thomas Adelskov (S) sin tredje periode som borgmester. TV ØST giver dig overblikket i Odsherred Kommune op til kommunalvalget.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Vælgerne i Odsherred elsker Socialdemokratiet og borgmester Thomas Adelskov (S).

Det gjorde de i hvert fald ved kommunalvalget i 2013, hor hver fjerde kryds blev sat ud for Thomas Adelskovs navn. I alt 5.174 personlige stemmer.

quote Hvis alliancen med Dansk Folkeparti og den store opbakning holder, så ligner det en sikker tredje periode som borgmester for Thomas Adelskov

 

Borgmesterens parti fik lige over 40 procent af stemmerne. Det er den slags tal, der skaber bykonger.

Og hvis alliancen med Dansk Folkeparti og den store opbakning holder, så ligner det en sikker tredje periode som borgmester for Thomas Adelskov.

Men borgmesteren kan naturligvis ikke vide sig sikker. Det er jo politik.

Parløb med Dansk Folkeparti

Thomas Adelskov og Steen Egede Jensen fra Dansk Folkeparti har kørt et usædvanlig parløb de seneste to valgperioder.

BAG OM ARTIKLEN

Det var byrødderne fra Dansk Folkeparti, der gjorde socialdemokraten til borgmester på den dramatisk valgaften tilbage i 2009, hvor der var håndgemæng hos Dansk Folkeparti på grund af aftalen med Socialdemokratiet.

Men nu stopper Steen Egede Jensen på grund af sygdom. Den nye spidskandidat er Paw Pedersen, og han har bedyret, at han vil fortsætte samarbejde med Socialdemokratiet. Partierne er jo i valgforbund.

EN HURTIG GENNEMGANG

Pedersen er dog tydeligt en mere traditionel DF’er med sine markeringer på udlændingeområdet. Dansk Folkeparti har også potentiale til mere end de nuværende to mandater i byrådet.

Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet over 27 procent af stemmerne. Det tal var noget lavere ved kommunalvalget i 2013, hvor partiet snuppede små 10 procent. Der er altså plads til forbedringer.

Sær trio kan sikre borgmester genvalg

Man skal især lægge mærke til valgforbundene i Odsherred Kommune.

Borgmester Thomas Adelskov har nemlig samlet en sær trio. Socialdemokratiet er ikke bare i valgforbund med Dansk Folkeparti, de har også inviteret Alternativet med til festen.

En vælger, der sætter kryds ved liste Å, kan altså være med til at vælge en kandidat fra Dansk Folkeparti ind i byrådet.

Er tredje gang virkelig lykkens gang?

Det er tredje gang, at Venstres Morten Egeskov udfordrer Thomas Adelskov, og det bliver mere end svært.

Byrådet i Odsherred Kommune 

Men venstremanden er skarp. Det demonstrerede han senest i debatten om udvidelsen af medicinalvirksomheden Lundbeck i Lumsås, hvor han klokkeklart fik fremlagt kommunens argumenter over for de oprørte sommerhusejere. 

Det er på erhvervsområdet, at Morten Egeskov har en chance for at udfordre Thomas Adelskov. Odsherred Kommune endte på 96. pladsen i Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsklimaet. Kommunen endte også på sidstepladsen året før.

Der bliver tænkt for meget pottemager og økoromantik og for lidt håndværksmester, lyder kritikken i krogene.

Søvndyssende omgang

Men valgkampen i Odsherred Kommune kan sagtens gå hen at blive en søvndyssende affære.

Der er ikke så meget at skændes om. Partierne har faktisk været enige om det meste.

Senest blev der lavet forlig om budgettet med alle seks partier i byrådssalen bag.

Det er godt klaret af Thomas Adelskov i et valgår, hvor andre byråd har været præget af ballade og flere partihoppere, så er der kun sket et enkelt partiskifte i Odsherred.

Der er ro på.

TRE STORE TEMAER VED VALGET