Omstridt torv risikerer at kæntre den sikre skude Forenede Ringsted M/S

Et omstridt torv kan få afgørende betydning i kampen mellem rød og blå. TV ØST giver dig overblikket i Ringsted Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Byrådet var en slagmark og konstitueringsnætterne onde i Ringsted Kommune. Men tiderne har ændret sig for den midtsjællandske kommune, der stort set kører lige ud ad landevejen.

De sidste 12 år har kommunen været styret af venstreborgmestre, og den unge borgmester Henrik Hvidesten (V), som satte sig på borgmesterkontoret efter sidste valg, har haft en god periode.

quote Torvet kan blive borgmester Henrik Hvidestens Waterloo

 

Ringsted Kommune er en kommune i fremdrift med sit velbesøgte outletcenter og et væld af virksomheder. Afstanden til København er kort, og det kan mærkes.

Det betyder, at er der ikke lagt op til store overraskelser i valgkampen. Debatten står først og fremmest om byens torv og om den høje skatteprocent. Emner som erhvervet og dækningsafgiften kan dog dukke op.

BAG OM ARTIKLEN

Derfor hæfter mange ordet kedelig på Ringsted Kommune. Det lyder ikke flatterende, men i virkeligheden er det godt nyt for kommunen, for det dækker over, at man som en anden supertanker er på en sikker og stabil kurs.

Nye arbejdspladser dukker op

Nye virksomheder og arbejdspladser dukker stille og roligt op i kommunen, der med sine 35 minutters togrejse til Hovedbanegården i København ligger centralt og fordelagtigt placeret.

quote Nu er spørgsmålet, om den nye spidskandidat, Per Flor, der også er formand for LO Midtsjælland, kan give venstreborgmesteren kvalificeret modspil

 

Senest har slagteriet Danish Crown mandet op med 200 nye arbejdspladser, og mobilselskabet Telia har åbnet et nyt kundecenter og bragt 120 nye stillinger med sig. Sidste år kom der også 300 arbejdspladser til, og inden længe triller Banedanmark ind med 300 nye stillinger til kommunen i midten af Sjælland. 

Arbejdspladser betyder, at der kommer nye borgere til, som slår sig ned og hjælper med at spæde til økonomien. De og de tilrejsende fra oplandet shopper igennem i byens outlet, der netop har haft et rekordår.

For at fuldende billedet af harmoni er politikerne, der sidder på de 21 taburetter i byrådssalen enige om det meste.

Det er brede aftaler på tværs af alle partier, der er blevet gennemført i de sidste år. Meget af det bøvl, de andre kommuner har og har haft som følge af, at de er patchworktæpper, der består af en række nedlagte kommuner, har man ikke i Ringsted Kommune

En hurtig gennemgang

Ved den store kommunesammenlægning i 2007 blev kommunen nemlig ikke lagt sammen med nogen, og derfor sidder der ingen og hytter deres eget geografiske område.

Dyrt torv eller varme hænder?

Men selvom supertankeren Ringsted ser ud til at blive i sejlrenden, er der bølgeskvulp på det rolige vand, som bør bekymre borgmesteren og hans parti.

Torvet i Ringsted, bliver der sagt, når man spørger om, hvad valgkampen kommer til at handle om. Mens borgmester Henrik Hvidesten og Venstre står last og brast med idéen om at forskønne og klimasikre bymidten, er der uro i geledderne i mange af de andre partier.

quote Hvorfor skal vi betale den særlige afgift, når virksomhederne i mange andre kommuner går fri, spøger erhvervslivet

 

For længe siden var stort set alle enige om at klimasikre det store torv, der ligger i midtbyen. I den forbindelse var det hensigten at gøre torvet bilfrit. Det blev lavet om, og efter at det blev vedtaget at lade bilerne køre over torvet alligevel, har flere partier trukket sig fra aftalen om det milliondyre fornyelsesprojekt af torvet.

Især Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har gjort modstand. De mener, at der er mere brug for penge til varme hænder og forebringer af kommunens bygninger. Renoveringer er især kommet på agendaen, efter Byskovskolens afdeling i Benløse pludselig var nødt til at flytte omkring 150 elever til middelagtige lokaler. Gulvet under skolen risikerede simpelthen at styrte sammen.

Alt dette koster i en kommune, der i forvejen har en af Sjællands højeste personskatteprocenter og en dækningsafgift, som konsekvent bliver mødt med kritik fra erhvervet. Hvorfor skal vi betale den særlige afgift, når virksomhederne i mange andre kommuner går fri, spøger erhvervslivet. 

Valget står mellem Hvidesten og Flor

Torvet kan blive borgmester Henrik Hvidestens Waterloo, vurderer kilderne. Det kan ligeledes skade den 39-årige Venstremand, at Socialdemokratiet stiller med en ny spidskandidat, Per Flor, i kampen om borgmesterposten. 

Tilbage i 2013 fik Henrik Hvidesten et godt valg, men han blev stærkt hjulpet af, at socialdemokraterne dengang stillede med Sadik Topcu, der markedsførte sig på sin tyrkiske baggrund og en evne til at skabe bedre integration.

Det gav bagslag i en kommune, hvor vælgerne traditionelt set sætter mange krydser ved Dansk Folkeparti. De købte kort sagt ikke idéen.

Byrådet i RINGSTED KOMMUNE 

Nu er spørgsmålet, om den nye spidskandidat, Per Flor, der også er formand for LO Midtsjælland, kan give venstreborgmesteren kvalificeret modspil. Ja, siger nogen og synger med på sloganet: Skift spor med Flor. Nej, siger mange andre, der spår Henrik Hvidesten en sikker sejr.

Borgmesteren er arbejdsom og har leveret varen. Han får ind imellem skyld for at være for konventionel og uden visioner, men bortset fra det forkætrede torv, har ingen rigtigt nogen indvendinger i en kommune, hvor vækstkurven går opad, og årets budgetforhandlinger ikke byder på de store besparelser, som der er lagt op til i mange andre kommuner.

Kan historien indhente borgmesteren?

Derfor byder det næppe på en valggyser i Ringsted Kommune. Dansk Folkeparti, som peger på Henrik Hvidsten borgmester, står fortsat stærkt, selvom spidskandidat Per Nørhave ikke har samme gennemslagskraft som den gamle spydspids, koryfæet og folketingsmanden Poul Nødgaard, der gik bort i 2013.

Men alligevel. Ringsted Kommune er en kommune, hvor borgmestrene ofte har fået nådestødet efter kun en periode bag skrivebordet på rådhuset.

Henrik Hvidestens forgænger, venstremanden Niels Ulrik Hermansen, sad i to perioder. Det var første gang i 28 år, at kommunen oplevede det. Den 21. november skal Henrik Hvidesten vise, om han kan gøre Hermansen kunsten efter, eller om roret skal overlades til Socialdemokratiet.

Tre store temaer ved valget