Hårde besparelser risikerer at koste borgmesterposten

Besparelser kontra kernevelfærd bliver det store tema. TV ØST giver dig overblikket i Sorø Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Der dukker hurtigt et mønster op, når man taler med byrødderne og observatører af Sorø Kommune.

Valget handler helt enkelt om tre ting.

quote Kort fortalt beror debatten på en lang omgang <em>hvem der gjorde hvad</em>, da Sorø Kommune i 2015 balancerede på kanten af at blive sat under administration

 

Budgettet, kernevelfærden og manden med den budgetmæssige ragekniv, borgmester Gert Jørgensen (K), der af flere bliver kaldt bedrevidende, kommer til at fylde i debatten.

Besparelser versus velfærd

Lad os begynde med budgettet og økonomien, som er et centralt emne i valgkampen. Det kan ved første øjekast skæres ned til besparelser versus velfærd.

Men hvis man dykker længere ned i det, bliver det hurtigt teknisk og mudret.

Kort fortalt beror debatten på en lang omgang hvem der gjorde hvad, da Sorø Kommune i 2015 balancerede på kanten af at blive sat under administration af Økonomi- og Indenrigsministeriet.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Blå blok med borgmester Gert Jørgensen i spidsen mener, at det skyldtes mange år med en skødesløs indstilling til midlerne under den røde ledelse og forrig borgmester Ivan Hansen (S), der sad ved roret i hele 24 år.

Hansens blok påberåber sig, at man blot gjorde, hvad der skulle gøres, da Sorø i 2007 blev lagt sammen med de to fattige kommuner Stenlille og Dianalund. Det kostede den før så velhavende kommune dyrt.

Begik regnefejl: Millioner af kroner forsvandt

Der er samtidig et økonomisk tvist på området for teknik og miljø.

Kort fortalt opdagede kommunen i 2015, at en medarbejder i afdelingen for teknik og miljø i flere år havde begået regnefejl, og derfor manglede der pludselig mange millioner kroner i budgettet.

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Sorø Kommune var frem til valget i 2013 en socialdemokratisk kommune med Ivan Hansen (S) ved roret. Han havde vundet hvert eneste valg siden 1989, men en tilbagegang fra 11 til 8 mandater betød, at Ivan Hansen ikke fik en syvende periode som borgmester.
     
  • Da også SF havde et elendigt valg, endte borgmesterposten hos det største borgerlige parti, Det Konservative Folkeparti. Det var et VKO-samarbejde, der banede vejen.
     
  • Præcis 20 procent af vælgerne stemte på Det Konservative Folkeparti, og selvom Socialdemokratiet fik 29,2 procent af stemmerne, måtte partiet altså aflevere borgmesterkæden.
     
  • Venstres spidskandidat er 1. viceborgmester Rolf Clausen, mens det mangeårige byrådsmedlem Anne Madsen er Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat. 
     
  • Tidligere borgmester Ivan Hansen har ombestemt sig og genopstiller alligevel, men altså ikke som partiets borgmesterkandidat.
     
  • For SF er Linda Nielsen spidskandidat. Bo Mouritzen er Enhedslistens spidskandidat. Niels Aalbæk Jensen er det for Alternativet. For Dansk Folkeparti er det Lars Schmidt.
     
  • Der er valgforbund mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Iben Røstbjærg Kullberg, der stiller op på sin egen liste.
     
  • I valgperioden er et Venstre-medlem blevet løsgænger, mens et konservativt mandat er skiftet til Nye Borgerlige.
     
  • Det har givet uro hos Venstre, at byrådsgruppen i sommer ekskluderede byrådsmedlem Birgitte Hansen på grund af politiske uoverensstemmelser. Det fik flere bestyrelsesmedlemmer og kandidater til kommunalvalget til at trække sig.

Kilde: Ritzau

Var det medarbejderens fejl alene. Var det chefens ansvar? Eller burde apparatet have opfanget, at noget var galt, da fejlene begyndte i forrige valgperiode under borgmester Ivan Hansen?

Det slås man stadig om, og sagen vil formentligt også fylde i valgkampen.

Millionunderskud har kostet hos skatteborgerne

Uanset hvem der bærer skylden, så stod Sorø Kommune i 2015 med et alvorligt millionunderskud, og det har kostet hos skatteborgerne.

Her har man mærket, at børnehaver er blevet lukket, og at der er blevet færre hænder i ældreplejen end tidligere. Man har også sparet på handicapområdet, og i samme ombæring har naturpleje, gadebelysning og en lang række andre poster fået et hak.

quote Det er budgetmæssigt set lykkedes at genoprette balancen, så budgettet går op i 2017. Men det er gået ud over kernevelfærden og serviceniveauet

 

Kort sagt har man vendt alt og set på, hvor der kunne skæres. Nødvendigt, men hårdt, lyder vurderingerne.

Det er budgetmæssigt set lykkedes at genoprette balancen, så budgettet går op i 2017. Men det er gået ud over kernevelfærden og serviceniveauet, især de svage borgere er blevet ramt.

De samlede besparelser på omkring 80 millioner kroner, der blev vedtaget i december 2015, er dog endnu ikke udmøntet. Det smager af fremtidige forringelser.

Men hvis kigger man på landsgennemsnittet, så ligger Sorø Kommune lunt i svinget. Trods besparelserne er det ikke denne kommune, der hiver statistikken ned.

Derfor kommer valgkampen uden tvivl til at handle om service og velfærd. Har kommunen skåret for langt ind til benet, eller var det en nødvendig proces for at rette op på økonomien?

Overlever besserwisser Jørgensen?

Byrådet i Sorø Kommune

Byrådets 25 medlemmer er fordelt sådan:
 
  • Socialdemokratiet: 8
  • Det Konservative Folkeparti: 5
  • Venstre: 4
  • DF: 3
  • SF: 1
  • Radikale Venstre: 1
  • Nye Borgerlige: 1
  • Enhedslisten: 1
  • Uden for partierne: 1
 
Kilde: Sorø Kommune

Nu bliver spørgsmålet, hvor hårdt manøvren kommer til at ramme den siddende borgmester.

Konservative Gert Jørgensen var den store overraskelse ved det seneste kommunalvalg. Dels gjorde han Sorø Kommune til en konservativ højborg, dels fik han tusind færre personlige stemmer end sin modstander Sorøs evighedsborgmester, socialdemokraten Ivan Hansen.

De personlige stemmer var dengang fordelt sådan: 2.272 personlige stemmer til Ivan Hansen, men Gert Jørgensen fik 1.182 stemmer.

Alligevel lykkedes det Gert Jørgensen at konstituere sig med Venstre og Dansk Folkeparti og dermed vælte Ivan Hansen, der efter hele seks valgperioder i træk måtte afgive borgmesterkæden til blå blok.

Samarbejdet knager

Gert Jørgensen, der er revisor og gammel bankmand, har gjort det godt, mener de fleste. Han er dygtig og kan det der med penge, hvilket det nye budget også vidner om.

Han har også fintunet kommunens erhvervsmæssige profil og udnyttet den fordelagtige placering midt i landet. Men, lyder vurderingerne de, han er samtidig bedrevidende og blander sig alle vegne.

Det får det interne samarbejde til at knage, og i byrådet har man ofte svært ved at blive enige.

quote Tidligere borgmester Ivan Hansen har ombestemt sig og genopstiller alligevel, men altså ikke som partiets borgmesterkandidat

 

Derfor mener flere, at Venstres frontmand, Rolf Clausen, der beskrives som jordnær og knapt så højtråbende, er et bedre bud som borgmester.

Han takkede ganske vist nej, da socialdemokraterne på valgnatten i 2013 tilbød ham borgmesterkæden. Men er han parat til at tage kæden over hovedet nu, og har han også fået nok af Gert Jørgensen meget?

Venstre kan ende med at tøve på grund af interne uroligheder, som blev eksemplificeret ved ekskluderingen af Birgitte Hansen, der nu stiller op som løsgænger.

Nyt giftermål kan være på vej

Der blæser samtidig landspolitiske vinde, der kan smitte af på kommunalvalget og gøre livet usikkert for den siddende borgmester.

For spørger man i kommune, ja så vil hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti udelukke et giftermål før valget. De er nemlig enige om, at kernevelfærden skal have et rygstød.

quote Hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti udelukke et giftermål før valget. De er nemlig enige om, at kernevelfærden skal have et rygstød

 

Samtidig mister Dansk Folkeparti ved dette valg manden, som mange kalder partiets grå eminence, Michael Pihl. Han er ikke leder af partiet, det er Lars Schmidt. Men Pihl har trukket i mange tråde, og han har stået for en borgerlig linje. Hans afsked kan der derfor åbne op for en mere social profil og dermed et samarbejde med de røde.

Men skal de tælle til 13 mandater – og det skal man i Sorø Kommune, hvis man skal have et flertal i det 25 mand store byråd, så skal Enhedslisten og Dansk Folkeparti pludselig til at samarbejde, og det kan have lange udsigter.

Socialdemokratiet har desuden været længe om at annoncere, hvem der skulle efterfølge Ivan Hansen som deres nye spidskandidat. Anne Madsen har siddet i byrådet i mange år og har ry for at være dygtig. Men hun er først blevet peget på efter to urafstemninger. Det har været for bøvlet, og det er for sent i processen, mener iagttagere.

Flere spår, at det i sidste ende giver Gert Jørgensen en sejr den 21. november. Han har en god gruppe bag sig, blandt andet den forhenværende borgmester i tidligere Dianalund Kommune, Per Hovmand.

Men alt kan ske på valgaftenen i Sorø Kommune.

TRE STORE TEMAER VED VALGET

  • Det helt store valgtema bliver økonomien. Efter Sorø Kommune i 2015 balancerede på kanten af at blive sat under administration, er der blevet sparet og skåret på flere områder som lukninger af børnehaver og færre medarbejdere i ældreplejen. Derfor er spørgsmålet ved valgdebatterne: Flere besparelser eller mere kernevelfærd?
     
  • Byrådet i Sorø Kommune har det ikke let, og det er sjældent en enig flok byrødder, der reagerer. Samtidig beskyldes borgmester Gert Jørgensen (C) af flere for at være bedrevidende og ofte stjæle rampelyset fra andre byrådspolitikere.
     
  • Selvom det er syv år siden, at Sorø blev lagt sammen med de mindre kommuner Stenlille og Dianalund, så er det stadigvæk svært at komme omkring transportmæssigt. Infrastrukturen er et vigtigt tema i valgkampen i Sorø.

Nyhedsoverblik