Virksomhed består udelukkende af fleksjobbere: - Vigtigt at have noget at stå op til

En lokal IT-virksomhed består næsten udelukkende af borgere i fleksjob.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Besværlig, krævende og syg hele tiden. Det er nogle af de fordomme, der mødere borgere, som søger fleksjob.

- Nogle gange er det svært at sige, man er fleksjobber. Man bliver mødt med manglende forståelse. Vi er handicappede, så dermed er vi dårligere arbejdskraft, siger 46-årige Pia Penang om det at være fleksjobber. 

Det er et faktum, at det er sværere at finde et arbejde, hvis man har et handicap eller en diagnose, som mange på fleksjobordningen har. 

quote Hvis jeg kigger mit arbejdsliv igennem, ville der ikke være samme forståelse ved, at vi var her fire timer om dagen. På mange af os kan man ikke se, at vi har ondt

Pia Penang, medarbejder ved IT-Bilen.

Mens den generelle ledighed er på 3,1 procent, er ledigheden blandt fleksjobsøgende oppe på 13,6 procent. Det viser seneste undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer. 

Men hos virksomheden IT-Bilen, der til daglig holder til på skolen i Svebølle, er handicap og diagnoser ingen hindring, tværtimod. Her er der én enkelt fuldtidsansat, mens de resterende 16 er ansat i fleksjob. 

Bedre end normalen

I virksomheden ser ejeren på fleksjobbere som medarbejdere med unikke evner, som har hver deres styrke.

- Her i IT-Bilen har vi privatkunder, som får repareret deres maskiner, nye harddiske og skærme. Den service laver vi også på skoler, fortæller Henrik Harris Linde, der har stiftet virksomheden. 

Henrik Harris Linde, stifter af IT-Bilen, har selv prøvet at være tvunget i knæ på grund af et handicap.
Henrik Harris Linde, stifter af IT-Bilen, har selv prøvet at være tvunget i knæ på grund af et handicap. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST


Han har tidligere siddet i kørestol på grund af rygproblemer: 

- Det gjorde jeg efter tredje operation. Jeg lå og fik hjælp i hjemmet, og da tænkte jeg, at hvis jeg kommer op at gå, så vil jeg gerne vise, jeg kan give noget tilbage. At jeg er noget værd, siger han. 

quote - Det er vigtigt at komme ud. At have noget at stå op til.

Kennt Webersen, medarbejder ved IT-Bilen.

Mange af medarbejderne på fleksjobordningen døjer med et handicap eller en diagnose som for eksempel autisme. Men med udfordringerne kommer talenterne.

- Vi ser på, hvad man er god til. De gode ting, vi ser ved de her medarbejdere, de er bedre end normalen, mener Henrik Harris Linde. 

Sendte mere end halvtreds ansøgninger

Pia Penang arbejder som administrativ medarbejder ved IT-Bilen. Tidligere havde hun sin egen forretning som massør, men det job kan hun ikke klare længere.

- Jeg kom slemt til skade med min ene hånd og har været gennem hele møllen med jobprøvning på grund af kroniske smerter og nedsat arbejdsdygtighed, fortæller hun.

For hende adskiller IT-Bilen sig fra andre virksomheder, fordi hun her er blevet mødt med mere rummelighed. Noget hun håber, der kommer mere af andre steder: 

- Hvis jeg kigger mit arbejdsliv igennem, ville der ikke være samme forståelse ved, at vi var her fire timer om dagen. På mange af os kan man ikke se, at vi har ondt. 

Tilbage i januar stod Kennt Webersen fra Vipperød frem på TV2 ØST. Efter flere ulykker kæmpede han med smerter i ryggen og en arm, der ikke kunne løfte tunge ting. 

Kennt Webersen havde sendt mere end halvtreds ansøgninger. Efter han stod frem på TV2 ØST, blev han kontaktet af IT-Bilen.
Kennt Webersen havde sendt mere end halvtreds ansøgninger. Efter han stod frem på TV2 ØST, blev han kontaktet af IT-Bilen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Dengang fortalte han om sine udfordringer med at få fleksjob. På blot fire måneder havde han sendt flere end 50 ansøgninger, men intet lykkedes.

- Jeg har søgt alt fra pedel til IT-medarbejder. Jeg har søgt sygehuse, jeg har søgt i det private, og jeg har søgt i kommuner. Jeg får det ene afslag efter det andet, fortalte han dengang. 

Nu er han ikke længere jobsøgende, for efter at være stået frem på tv, blev han inviteret til en jobsamtale ved IT-Bilen. Nu arbejder han i alt atten timer, svarende til tre dage om ugen.

- Det er vigtigt at komme ud. At have noget at stå op til. Det er afgørende at bruge hjernen og at kunne føle sig som noget, siger Kennt Webersen, der er glad for sit nye job. 

Virksomheder skal droppe fordommene

En af IT-bilens kunder er Hvidebækskolen. I stedet for at have deres egen it-mand, køber de en medarbejder efter behov. Skolens nye leder, Jimmy Sørensen, har brugt virksomheden i flere år.

- De leverer en service, som er lokal og tilpasset det behov, der er på skolen. Og så er kvaliteten, som den skal være, siger han til TV2 ØST.

Ifølge skolelederen har der ikke været udfordringer med den service, som medarbejderne i fleksjob har leveret. 

- Vi bruger dem til at servicere computere og til kompetencekurser og undervisning, siger Jimmy Sørensen. 

Pia Penang kom til skade med sin hånd. Hun opfordrer andre virksomheder til at kaste sig ud i at ansætte fleksjobbere.
Pia Penang kom til skade med sin hånd. Hun opfordrer andre virksomheder til at kaste sig ud i at ansætte fleksjobbere. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Kennt Webersen er taknemmelig over, at der findes en speciel virksomhed som IT-Bilen, der rummer fleksjobbere. Alligevel mener han stadig at “almindelige” virksomheder bør være en del af løsningen.

- De skal glemme fordommene og tage chancen. Vi er lige så gode som alle andre, mener han.

Ifølge Pia Penang er der klare fordele ved at tage medarbejdere ind i fleksjob:

- Jeg tror, at os fleksere har en høj arbejdsmoral. Fordi vi ikke har så mange timer, når vi er på arbejde, så vil vi virkelig også gerne vise, at vi kan, når vi er her, siger hun.



Nyhedsoverblik