Uro og mistillid splitter socialdemokrater i to foreninger

Socialdemokratiet 2020 Kalundborg ser snart dagens lys og har som mål at skabe ro til det politiske arbejde. Blandt medlemmerne er 2. viceborgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lang tids intern uro, mistillid og personfnidder får nu offentlige konsekvenser for Socialdemokratiet i Kalundborg, der bliver splittet i to næsten lige store partiforeninger – som vil føre præcis den samme politik og have samme mission: at vælte Venstre ned fra borgmesterstolen, som Martin Damm har siddet solidt i siden 2009.

Udbryderne kalder sig Socialdemokratiet 2020 Kalundborg og bliver stiftet den 1. oktober ved en generalforsamling. Ifølge partiets overordnede love skal der underskrifter fra 25 medlemmer for at danne en forening, og de er sikret, fremgår det af en pressemeddelelse.

quote - Mistilliden har jeg kunnet mærke hver evig eneste dag

Gunver Jensen (S), 2. viceborgmester, Kalundborg Kommune

Fire af partiets otte nuværende kommunalbestyrelsesmedlemmer er med i udbrydergruppen. Blandt andet gruppeformanden for den nuværende Socialdemokraterne Kalundborg, Gunver Jensen, der også er 2. viceborgmester.

Det har hun været ad flere omgange i et langt lokalpolitisk liv, der begyndte i 1989. Men hun har aldrig været borgmester, og i juni tabte hun en meget tæt urafstemning om partiets spidskandidatur til Tina Beck-Nilsson, som fik 96 stemmer mod Gunver Jensens 91.

- Det er fint, det er demokratiet, der har talt, siger hun i dag.

Mistillid hele tiden

Men afstemningen kom, efter bestyrelsen i januar udpegede Beck-Nilsson uden at give Gunver Jensen besked, og på en efterfølgende otte timer lang generalforsamling stod det klart, at to næsten lige store grupperinger var til stede.

Den ene løsriver sig altså nu formelt fra den anden.

- Vi fører den samme politik og har den samme spidskandidat, men vi synes, tingene kan gøres på en anden måde. En måde, hvor man ikke hele tiden kriges og stiller mistillid til hinanden, men i stedet er mere positive og gennemsigtige, siger Gunver Jensen.

- Der er ingen tvivl om, at borgerne har vist, at der i lang tid har været røre i andedammen. Og jeg tror også, der er mange borgere, der kan forstå, at man ikke kan blive ved med at holde ud, at der er ballade.

quote Jeg synes ikke, der har været meget tilslutning fra den anden side, og det er jo så fordi, de har været i gang med en anden partiforening

Tina Beck-Nilsson (S), spidskandidat

Ifølge hende har partiets bestyrelse haft stor mistillid til det arbejde, kommunalbestyrelsen har lavet.

- Mistilliden har jeg kunnet mærke hver evig eneste dag.

Hvordan er den konkret kommet til udtryk?

- Jeg ved ikke, om jeg behøver at uddybe de nærmere. Den har bare været der.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den nye spidskandidat for Socialdemokratiet i Kalundborg, Tina Beck-Nilsson, er ærgerlig over opsplitningen. 
Den nye spidskandidat for Socialdemokratiet i Kalundborg, Tina Beck-Nilsson, er ærgerlig over opsplitningen.  Foto: Socialdemokratiet i Kalundborg.

Socialdemokratiet 2020 Kalundborgs mål er, siger Gunver Jensen, at stifte en forening, hvor det organisatoriske er i orden, og hvor den politiske gruppe bliver bakket i dens arbejde, hvor der hersker fred og ro.

Og så altså med præcis det samme valgprogram og den samme politik som Socialdemokraterne Kalundborg.

Ville Socialdemokratiet i borgmesterkampen mod Venstre ikke stå stærkere under én partiforening, end I kommer til at gøre nu med to?

-  Vi står i hvert fald ikke særlig stærkt, når vi bliver ved med at være uenige om tingene. Så er det måske bedre at have to partiforeninger, som kan samarbejde side om side.

- Det håber jeg, siger Gunver Jensen.

Ny spidskandidat er ærgerlig

Også Tina Beck-Nilsson, partiets nye spidskandidat, er ærgerlig over udviklingen, fordi grupperne ifølge hende langt, langt henad vejen vil det samme politisk.

Hun mener, at den oprindelige partiforening siden januar har rakt hånden ud til den anden gruppe – forgæves.

- Jeg synes ikke, der har været meget tilslutning fra den anden side, og det er jo så fordi, de har været i gang med en anden partiforening. Der har ikke været meget deltagelse i sociale eller politiske arrangementer fra Gunvers eller de andres side, siger hun.

Sender to partiforeninger ikke et signal til borgerne om, at partiet grundlæggende ikke kan arbejde sammen?

 - Jo, det kan du godt sige, men omvendt kan man også sige, at hvis vi kan få drevet mere socialdemokratisk politik igennem i hver vores gruppe og så mødes i en fælles gruppe, så er det fint med mig.  

Mener du ligefrem, at Socialdemokratiet nu står stærkere?

- Lige nu skal vi finde benene, men det kan da godt ende med, at vi vil stå stærkere, fordi vi vil have en bredere politisk platform at debattere på.

Tror du på det?

- Det er i hvert fald det, vi vil arbejde på.

Har du tillid til, at du vil møde fuldstændig opbakning i alle hjørnet af de nu to partiforeninger frem mod valget?

- Vi har jo haft et valg, og et valgt er ofte tæt, men der kommer også et resultat til et valg, og det tror jeg da, at alle respekterer, så ja, siger Tina Beck-Nilsson.

Dannelsen af den nye partiforening betyder, at der skal vælges en ny fællesledelse, som skal have ansvaret for at sammensætte Socialdemokratiets opstillingsliste fra de to partiforeninger til Kommunalvalget næste år.