Stank fra biogasanlæg frustrerer borgere – nu går politisk udvalg ind i sagen

Dampene fra et biogasanlæg i Kalundborg lugter af rådne æg. Det får nu teknik- og miljøudvalget i kommunen til at gå ind i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste otte måneder har der lugtet af rådne æg i Kalundborg.

Det er Kalundborg Bioenergis anlæg ved siden af Asnæsværket, der lugter. Anlægget lugter så meget, at det har overtrådt sin miljøgodkendelse, i forhold til hvor meget det må lugte.

- Siden opstarten af biogasanlægget har vi været plaget af en forfærdelig lugt, fortæller Lars Kaster Jørgensen, som bor på Lerchenborgvej tæt ved Kalundborg Havn.

Det får nu kommunens teknik- og miljøudvalg til at gå ind i sagen. De har nemlig bedt om en orientering om sagen til deres næste udvalgsmøde. Det skriver Nordvestnyt.

quote Vi har fuld forståelse for, at borgerne har mistet deres tålmodighed

Jakob Beck Jensen (V), formand for teknik- og miljøudvalget, Kalundborg Kommune

Jakob Beck Jensen (V), der er formand for udvalget, siger til TV ØST, at det er på baggrund af en henvendelse fra Lars Kaster Jørgensen, at politikerne nu tager sagen op.

- Der har været en dialog mellem administrationen og borgerne. Så vi vil gerne have redegjort, hvad kommunen har foretaget sig i den periode, siger Jakob Beck Jensen.

Skal der trykkes mere på?

Stanken skyldes angiveligt, at den biomasse, som anlægget bearbejder, kommer fra industriaffald og ikke madaffald. Da det er første gang, et dansk biogasanlæg bearbejder sådan en masse, er der nogle processer, som skal justeres.

biogas_-_asnaes.jpg
Læs også
Grøn energi har en bagside:
Der lugter af rådne æg i Kalundborg
biogas_-_asnaes.jpg
Læs også
Grøn energi har en bagside:
Der lugter af rådne æg i Kalundborg

Hvad kan I gøre, når I så er blevet orienteret om sagen?

- Hvis vi ikke mener, der er trykket nok på, kan vi træffe en beslutning om, at der skal trykkes mere på for forvaltningens side, siger Jakob Beck Jensen.

Og hvad kunne det være helt konkret?

- Vi er jo tilsynsmyndighed. Det kan være, vi skal have besøg oftere – tage sådan nogle tiltag i brug. Nu er vi nødt til at have den redegørelse først for at se, hvad der er blevet gjort indtil nu, og hvad det er, vi kan gøre fremadrettet, siger Jakob Beck Jensen.

Hvornår er der styr på stanken?

Venstremanden anerkender samtidig, at lugten har været et stort problem for flere borgere.

- Vi har fuld forståelse for, at borgerne har mistet deres tålmodighed. Men samtidig er det også min opfattelse, at der er en klar bedring på vej, siger Jakob Beck Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er Kalundborg Bioenergis anlæg ved siden af Asnæsværket, der lugter. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST.
Det er Kalundborg Bioenergis anlæg ved siden af Asnæsværket, der lugter. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST.

Kalundborg var i mange år den mest energiforbrugende kommune på Sjælland. Derfor har kommunen gjort meget for at give tilladelser til grøn energi – som blandt andre biogasanlægget, som er ejet af Bigadan og Ørsted.

Direktøren for anlægget, Erik Lundsgaard, er ked af, at borgerne er generet af lugt fra anlægget.

- En opstart af et biogasanlæg vil tage et halvt års tid normalt. Vi har så ikke ramt skiven, og det er vi sgu kede af. Men der vil være en indkøringsfase, siger Erik Lundsgaard.

Direktøren tør ikke love præcis hvornår, der er kommet styr på stanken.

- Du får mig ikke til at sige en dato. Men indenfor de næste par uger, siger Erik Lundsgaard.


Nyhedsoverblik