¨

Sejerø får "ny" attraktion: Realdania køber sjælden gård fra 1873

03:22

29. december 2016 bragte vi dette indslag, hvor gårdejeren forsøgte at finde frivillige, der ville omdanne gården til et museum. Selv om den nu er solgt, bliver den ikke til museum.

En 144 år gammel gård på Sejerø er så speciel, at Realdania By & Byg har smidt penge på bordet og købt den.

I over 100 år har Højgården på Sejerø været i Nørrevangsslægtens hænder.

For et år siden kunne TV ØST dog fortælle historien om 79-årige Svend Nørrevang, der ledte efter nogen til at overtage familiens gård.

Nu har Realdania By & Byg meldt sig på banen og købt den 144 år gamle gård.

- Gården er et usædvanligt velbevaret eksempel på en særlig type bindingsværk og som sådan et enestående vidnesbyrd om en ubrudt, mindst 600 år lang, byggetradition, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Vil bevare gammel byggeskik

Det er netop gårdens særlige byggestil, som gør den gamle gård interessant.

Ifølge Realdania By & Byg er Højgården et sjældent velbevaret eksempel på en særlig egnsbyggeskik, som var fremherskende på Vestsjælland helt frem til 1900-tallet.

Læs også Gårdejer: Hvem vil overtage min gård?

I dag er den gårdtype stort set forsvundet og kun bevaret ganske få steder, men Højgården står næsten, som den gjorde ved opførelsen i 1873, og det særlige sidebåndsbindingsværk fremstår helt intakt.

- Restaureringen af Højgården skal sikre, at ejendommen bevares for eftertiden som et eksempel på tidligere tiders almindelige, men i dag stort set forsvundne gårdtype, siger Peter Cederfeld, der er administrerende direktør i Realdania By & Byg.

- Trods sin beskedne størrelse rummer ejendommen både kulturhistorie, arkitekturhistorie og landbrugshistorie.

Gården skal udlejes

Gården har stået ubeboet hen de sidste 30 år, men snart vil der komme liv i det gamle bindingsværkshus igen. 

I løbet af foråret 2018 vil arkitekter, ingeniører og håndværkere rykke ind i de knap 300 kvadratmeter og gå i gang med restaureringsarbejdet.

Efter restaureringen er det planen, at Højgården skal udlejes, men ifølge Peter Cederfeld vil gården også komme Sejerøs turister til gode.

- Når vi i løbet af foråret går i gang med at restaurere og omdanne hele gårdanlægget, er det vores hensigt også at etablere en sti rundt om gården og jordarealerne, så turister får mulighed for et kig udefra.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App