Sejerø får "ny" attraktion: Realdania køber sjælden gård fra 1873

En 144 år gammel gård på Sejerø er så speciel, at Realdania By & Byg har smidt penge på bordet og købt den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I over 100 år har Højgården på Sejerø været i Nørrevangsslægtens hænder.

For et år siden kunne TV ØST dog fortælle historien om 79-årige Svend Nørrevang, der ledte efter nogen til at overtage familiens gård.

Nu har Realdania By & Byg meldt sig på banen og købt den 144 år gamle gård.

- Gården er et usædvanligt velbevaret eksempel på en særlig type bindingsværk og som sådan et enestående vidnesbyrd om en ubrudt, mindst 600 år lang, byggetradition, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Vil bevare gammel byggeskik

Det er netop gårdens særlige byggestil, som gør den gamle gård interessant.

Ifølge Realdania By & Byg er Højgården et sjældent velbevaret eksempel på en særlig egnsbyggeskik, som var fremherskende på Vestsjælland helt frem til 1900-tallet.

Læs også
Gårdejer: Hvem vil overtage min gård?
Læs også
Gårdejer: Hvem vil overtage min gård?

I dag er den gårdtype stort set forsvundet og kun bevaret ganske få steder, men Højgården står næsten, som den gjorde ved opførelsen i 1873, og det særlige sidebåndsbindingsværk fremstår helt intakt.

- Restaureringen af Højgården skal sikre, at ejendommen bevares for eftertiden som et eksempel på tidligere tiders almindelige, men i dag stort set forsvundne gårdtype, siger Peter Cederfeld, der er administrerende direktør i Realdania By & Byg.

- Trods sin beskedne størrelse rummer ejendommen både kulturhistorie, arkitekturhistorie og landbrugshistorie.

Gården skal udlejes

Gården har stået ubeboet hen de sidste 30 år, men snart vil der komme liv i det gamle bindingsværkshus igen. 

I løbet af foråret 2018 vil arkitekter, ingeniører og håndværkere rykke ind i de knap 300 kvadratmeter og gå i gang med restaureringsarbejdet.

Efter restaureringen er det planen, at Højgården skal udlejes, men ifølge Peter Cederfeld vil gården også komme Sejerøs turister til gode.

- Når vi i løbet af foråret går i gang med at restaurere og omdanne hele gårdanlægget, er det vores hensigt også at etablere en sti rundt om gården og jordarealerne, så turister får mulighed for et kig udefra.