¨

Rederier skal ikke forsikres mod pirater

Foto: TV ØST

Rederier kan dog straffes hvis de ikke overholder reglerne om at forebygge sørøveri mod deres skibe.

Danske rederier kan straffes med bøde eller fængsel, hvis de ikke overholder reglerne om at forebygge sørøveri og væbnede overfald på danske skibe. Men der er intet krav om, at de skal sørge for at fo

rsikre sig mod piratangreb eller kidnapninger af søfolk.

Vicedirektør i Søfartsstyrelsen Lisbet Dyerberg siger om den såkaldte piratbekendtgørelse fra februar 2008:

- Bekendtgørelsen beskriver forebyggelse af sørøveri og væbnede overfald på danske skibe. Der er en række procedurer, der skal indgå i skibenes sikkerhedssystemer med henblik på at forebygge overfald.

- Vi henviser samtidig til, at skibene skal følge den praksis, som IMO foreskriver, siger Lisbet Dyerberg.

Vicedirektøren henviser dermed til de vejledninger, som FN's internationale søfartsorganisation har udarbejdet om, hvordan handelsflåden skal agere, når den sejler i piratfyldte farvande.

Hvis danske rederier overtræder reglerne i den danske piratbekendtgørelse, kan de ifølge specialkonsulent i Søfartsstyrelsen, Ditte Helene Bang, straffes.

- Bekendtgørelsen har sanktionsmuligheder i form af både bødestraf og fængselsstraf, siger Ditte Helene Bang.

Piratbekendtgørelsen har derimod ikke et eneste ord om, at danske rederier i sin forebyggelse også skal sørge for at forsikre sig mod sørøveri - herunder mod kidnapninger og løsesum - hvis uheldet skulle være ude.

Rederiet Shipcraft A/S, der nu på syvende måned har seks søfolk - herunder to danskere - som gidsler hos somaliske pirater, blev den 29. juni politianmeldt for overtrædelse af reglerne om arbejdsmiljø og sikkerhed til søs.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App