Politimand kendte den biltyv, han skød (Video)

Dødsvolds-tiltalt betjent havde to gange tidligere anholdt den mand, han i november sidste år skød og dræbte efter et biltyveri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

En 44-årig politimand, der i november sidste år trak sit tjenestevåben og skød og dræbte en biltyv i Kalundborg, havde et omfattende kendskab til biltyven.

Det fremgik, da politimanden afgav forklaring ved Retten i Holbæk, hvor han er tiltalt for rå vold med døden til følge.

Manden oplyste i retten, at han den nat, da han sammen med en kollega overraskede biltyven på en parkeringsplads på Frederik Andersens Vej i Kalundborg, skød mod en silhuet i en bil, der kørte imod ham med stor fart. Men det fremgik af en lydoptagelse af en samtale mellem politimanden og vagtcentralen, som anklager Mette Vestergaard fremlagde i retten, at han i hvert fald havde en klar formodning om, hvem biltyven var.

Hele to gange tidligere - i 2001 og i 2002 - havde politimanden været med til at anholde den 36-årige mand, der døde af et af politimandens skud den fatale aften i slutningen af november 2009.

Politimanden har været ansat ved politiet i Kalundborg siden 1997 og har et stort lokalkendskab. Det var også ham, der kendte vejen til parkeringspladsen, da vagtcentralen fik en anmeldelse om, at en biltyv gik og tog i dørene på nogle varebiler.

- Jeg kender kun to personer, der kunne finde på at lave indbrud i biler og køre mod politiet bagefter, og den ene arbejder ikke i Kalundborg, sagde den tiltalte i retten.

Han forklarede også, at han to gange tidligere har skudt i tjenesten uden at blive dømt for noget. De to tidligere skudepisoder fandt sted i 2002 i forbindelse med en biljagt og i 2005, da han blev kørt ned af en biltyv.

I sagen fra Kalundborg løsnede han fire skud, da biltyven kørte mod ham og hans kollega i en bil, der viste sig at være stjålet. Et af skuddene ramte den 36-årige i brystet og var dødeligt.

Anklageren vil have ham dømt for rå vold med døden til følge. Men politimanden vil frifindes med henvisning til, at alle fire skud faldt i nødværge. Han skød mod personen i bilen for at forhindre, at hans kollega og siden han selv blev kørt ned.

Hans kollega forklarede i retten, at hele episoden skete på under ti sekunder, og at han ikke selv nåede at overveje at trække tjenestevåbnet.

Kollegaen fortalte, hvordan han havde haft øjenkontakt med biltyven i bakspejlet, inden tyven speedede op. Han havde forsøgt at standse bilen ved at smadre en siderude med en stavlygte.