¨

Politimand kendte den biltyv, han skød (Video)

Foto: TV ØST

Dødsvolds-tiltalt betjent havde to gange tidligere anholdt den mand, han i november sidste år skød og dræbte efter et biltyveri.

 

En 44-årig politimand, der i november sidste år trak sit tjenestevåben og skød og dræbte en biltyv i Kalundborg, havde et omfattende kendskab til biltyven.

Det fremgik, da politimanden afgav forklaring ved Retten i Holbæk, hvor han er tiltalt for rå vold med døden til følge.

Manden oplyste i retten, at han den nat, da han sammen med en kollega overraskede biltyven på en parkeringsplads på Frederik Andersens Vej i Kalundborg, skød mod en silhuet i en bil, der kørte imod ham med stor fart. Men det fremgik af en lydoptagelse af en samtale mellem politimanden og vagtcentralen, som anklager Mette Vestergaard fremlagde i retten, at han i hvert fald havde en klar formodning om, hvem biltyven var.

Hele to gange tidligere - i 2001 og i 2002 - havde politimanden været med til at anholde den 36-årige mand, der døde af et af politimandens skud den fatale aften i slutningen af november 2009.

Politimanden har været ansat ved politiet i Kalundborg siden 1997 og har et stort lokalkendskab. Det var også ham, der kendte vejen til parkeringspladsen, da vagtcentralen fik en anmeldelse om, at en biltyv gik og tog i dørene på nogle varebiler.

- Jeg kender kun to personer, der kunne finde på at lave indbrud i biler og køre mod politiet bagefter, og den ene arbejder ikke i Kalundborg, sagde den tiltalte i retten.

Han forklarede også, at han to gange tidligere har skudt i tjenesten uden at blive dømt for noget. De to tidligere skudepisoder fandt sted i 2002 i forbindelse med en biljagt og i 2005, da han blev kørt ned af en biltyv.

I sagen fra Kalundborg løsnede han fire skud, da biltyven kørte mod ham og hans kollega i en bil, der viste sig at være stjålet. Et af skuddene ramte den 36-årige i brystet og var dødeligt.

Anklageren vil have ham dømt for rå vold med døden til følge. Men politimanden vil frifindes med henvisning til, at alle fire skud faldt i nødværge. Han skød mod personen i bilen for at forhindre, at hans kollega og siden han selv blev kørt ned.

Hans kollega forklarede i retten, at hele episoden skete på under ti sekunder, og at han ikke selv nåede at overveje at trække tjenestevåbnet.

Kollegaen fortalte, hvordan han havde haft øjenkontakt med biltyven i bakspejlet, inden tyven speedede op. Han havde forsøgt at standse bilen ved at smadre en siderude med en stavlygte.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App