Politi-skud var ikke manddrab

I december 2009 skød og dræbte en politibetjent en mand i Kalundborg. Offerets mor var overbevist om, at det var overlagt mord. Men det afviser Rigsadvokaten, og betjenten tiltales nu alene for vold med døden til følge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den dræbte, Michael Nielsen fra Kalundborg, sagde før sin død, at han frygtede den betjent, der endte med at skyde og dræbe ham.  Michael Nielsens mor, Annie Nielsen, har derfor hele tiden været overbevist om, at der var tale om overlagt mord, da betjenten skød hendes søn, skriver DR Sjælland.

Derfor klagede moderen til Rigsadvokaten over, at Statsadvokaten alene tiltalte betjenten for vold med døden til følge. Men Rigsadvokaten har nu afvist klagen, og sagen begynder som planlagt i retten i Holbæk på mandag.

Annie Nielsen er ked af afgørelsen, som nu sætter hende helt ud af spillet i sagen om hendes søns død, hun kan nemlig ikke anke afgørelsen.

"Hvis sagen ikke falder ud, som jeg ønsker, kan jeg intet gøre. Det havde været bedre, hvis Statsadvokaten slet ikke havde valgt at rejse tiltale, så kunne jeg nemlig selv have ført en sag mod betjenten," siger Annie Nielsen til DR Sjælland.

Thomas Elhom er lektor i strafferet på SDU og ekspert i politiets brug af skydevåben. Han mener ikke, det er usædvanligt, at betjenten kun tiltales for vold med døden til følge.

"Det sker ofte i civile sager, at man ikke mener, der er bevisbyrde nok til at tiltale for manddrab, og når der så er tale om en betjent, der trækker sit våben for at forsvare sig selv, så vil der sjældent være grundlag for at bevise, at betjenten forsætligt ville dræbe personen."