Miljøorganisationer siger stop – vil bremse kommunes planer om vandindvinding ved populær sø

Tre miljøorganisationer og Enhedslisten vil have stoppet Kalundborg Kommunes planer om at øge vandindvindingen ved Tissø og Halleby Å-systemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheder som Novo Nordisk og Novozymes i Kalundborg har brug for store mængder vand til at drive deres produktion. Det har man i Kalundborg Kommune løst ved at indvinde overfladevand fra Tissø og Halleby Å-systemet i stedet for at trække vand direkte fra grundvandet.

Sådan har det fungeret i årevis, og netop nu behandler Kalundborg Kommune en ansøgning om at øge vandindvindingen.

Men dén plan har nu fået tre miljøorganisationer op af stolene. Tissø og Halleby Å-systemet er nemlig et særdeles godt fiskested, og det er rigt på flere forskellige fuglearter.

- Det er ikke bare en tilfældig lille sø og et tilfældigt vandløb, vi snakker om. Der er virkelig naturværdier på spil her, siger Susanne Ladefoged, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Kalundborg.

quote Alle var enige om, at det var den bedste løsning, vi var kommet frem til

Jakob Beck Jensen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune

Derfor siger Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskeriforbund og Dansk Ornitologisk Forening nu stop.

- Det, vi ikke sådan umiddelbart kan se med det blotte øje, er, hvordan vandmiljøet har det nede i åen – og det har det ikke godt, siger Susanne Ladefoged.

De tre miljøorganisationer er alle enige om, at det er den systematiske vandindvinding i området, der påvirker vandmiljøet negativt.

- Det bliver ringere. Vi skal have lavet en anden plan eller et andet mønster for den ressource, vi har i Tissø, siger Knud Nielsen, der er medlem af Danmarks sportsfiskerforbund.

Enhedslisten bakker op

Organisationerne savner en faglig vurdering af indvindingens påvirkning på naturen ved Tissø, og de får opbakning fra Enhedslisten.

- Miljøforeningerne har reageret, og sammen med dem har vi så taget bolden op og sagt, at vi skulle prøve at stille nogle spørgsmål til ministeren (miljøminister Lea Wermelin, red.), siger Niels Erik Danielsen fra Enhedslisten i Kalundborg.

Enhedslisten i Kalundborg vil stille spørgsmål til miljøministeren i sagen.
Enhedslisten i Kalundborg vil stille spørgsmål til miljøministeren i sagen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

De tre organisationer og Enhedslisten mener, at vandindvindingen i området skal bremses. Men det er formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune ikke enig i.

- Alternativet til vandindvinding er, at man skal bruge grundvand. Industrien i Kalundborg bruger rigtig meget vand til deres produktion, så derfor er det en rigtig god idé at bruge overfladevand fra Tissø i stedet for at pumpe vand op som grundvand. Derfor er det en fordel for både miljø og klima, siger Jakob Beck Jensen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune.

Alle var enige om løsning

Vandindvindingen fra Tissø og Halleby Å-systemet blev etableret i 2018, og der blev i den forbindelse oprettet et forum, hvor alle parters synspunkter blev hørt.

Derfor kommer det bag på Jakob Beck Jensen, at der tilsyneladende ikke længere er enighed blandt parterne.

- Alle var enige om, at det var den bedste løsning, vi var kommet frem til. Det tog vi videre ned i Teknik- og Miljøudvalget, og det er dét, kommunalbestyrelsen har godkendt. Derfor undrer det mig rigtig, rigtig meget, at organisationerne nu kommer her bagefter og siger, at de ikke er tilfredse med det, og at de ikke synes, at det er godt for miljøet. De har som sagt været enige i hele processen op til, siger Jakob Beck Jensen.

Venstres Jakob Beck Jensen forstår ikke organisationernes ifølge ham kovending på spørgsmålet.
Venstres Jakob Beck Jensen forstår ikke organisationernes ifølge ham kovending på spørgsmålet. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Ifølge miljøorganisationerne er grunden til, at de reagerer nu, at Kalundborg Kommune har planer om at øge vandindvindingen yderligere. Derfor håber både de og Enhedslisten, at miljøministeren vil gå ind i sagen.

- Vi håber selvfølgelig, at ministeren kommer med nogle konstruktive svar. Og dem vil vi selvfølgelig behandle og se på, hvad vi kan gøre, siger Niels Erik Danielsen, Enhedslisten, Kalundborg.

Helt konkret har Enhedslisten udformet fem spørgsmål om vandindvindingen ved Tissø, som de ønsker besvaret af miljøministeren.