Væltet af opkald fra hele landet

Bedre Psykiatris lokalafdeling i Kalundborg modtog sidste år så mange opkald, at de måtte lukke deres døgntelefon. En ærgerlig, men nødvendig beslutning, ifølge formanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over 7000.

Det er så mange opkald Bedre Psykiatris lokalafdeling i Kalundborg modtog sidste år.

- Det var virkelig hårdt, siger formand for afdelingen, Bjarne Rose Pedersen.

Ved den døgnåbne rådgivningstelefon har foreningens frivillige modtaget opkald fra både pårørende og mennesker, som selv er i psykisk mistrivsel, alle årets dage siden marts 2017.

quote Det er ikke rimeligt, at en lokalforening skal håndtere så mange henvendelser fra hele landet

Søren Bredkjær, vicedirektør i psykiatrien, Region Sjælland

Men sidste år blev det for voldsomt. 

- Vi var simpelthen ved at knække nakken på det, siger formanden. 

I starten af året måtte de derfor lukke døgntelefonen, og i stedet indføre telefontider fra klokken 10 til 20.

Ringer fra hele Danmark

Foreningens otte frivillige er ikke uddannede, men bruger deres egne erfaringer som pårørende til at guide dem, der ringer. 

Og de ved - efter syv år med døgntelefonen og 11 år med afdelingen - at mange ringer om aftenen og om natten og har brug for råd. Oftest til, hvordan de skal 'overkomme' natten. 

Det var derfor ikke en nem beslutning at indføre telefontider. 

- Jeg føler, at det er et svigt. Men vi kan ikke gøre mere, når vi ikke er flere frivillige, siger Bjarne Rose Pedersen. 

De frivillige modtager da heller ikke kun opkald fra folk i Kalundborg og omegn. Også folk fra resten af Sjælland - og sågar Fyn og Jylland - ringer. 

- Når vi begynder at få opkald fra folk på Fyn og i Jylland, så er vi altså ved at være der, hvor nok er nok, siger Bjarne Rose Pedersen og tilføjer, at antallet af opkald i løbet af årene er steget markant. 

En national psykiatrisk akuttelefon på tegnebrættet

En ny national psykiatrisk akuttelefon er faktisk på tegnebrættet i regeringens 10-årsplan for psykiatrien

Akuttelefonen er et ønske fra mange sider - heriblandt i Region Sjælland, siger Søren Bredkjær, vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland.

- De udfordringer Bedre Psykiatri i Kalundborg har haft, viser for mig, at der er god behov for en national psykiatrisk akuttelefon. Fordi det er ikke rimeligt, at en lokalforening skal håndtere så mange henvendelser fra hele landet, siger han. 

Læs også
Regeringen vil have en døgnåben psykiatrisk akuttelefon
Læs også
Regeringen vil have en døgnåben psykiatrisk akuttelefon

Ifølge Bjarne Rose Pedersen understreger de mange opkald til lokalafdelingen i Kalundborg vigtigheden i at have en døgntelefon. 

- Når systemet lukker ned klokken 16, så er der ikke noget hjælp at hente. Der er kun psykiatrisk skadestue, og det er ikke altid, at det er nødvendigt, siger han. 

Søren Bredkjær, vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland, fortæller, at regionen ikke har haft et telefonisk tilbud, der er døgnåbent, siden regionen nedlagde deres psykiatriske akuttelefon ‘Akutfunktionen’ i 2017.
Søren Bredkjær, vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland, fortæller, at regionen ikke har haft et telefonisk tilbud, der er døgnåbent, siden regionen nedlagde deres psykiatriske akuttelefon ‘Akutfunktionen’ i 2017. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Flere har det mentalt dårligere

Hos lokalafdelingen er det særligt forældre, der ringer om deres børn - eller børn og unge, der selv ringer.

Og i regeringens 10-årsplan for psykiatrien er der da også et særligt fokus på børn og unge. 

Tal for Sundhedsstyrelsen viser, at det står værre til mentalt hos danskerne i dag end tidligere. Særligt hos de yngre aldersgrupper er der sket en stigning. 

Fra 2010 til 2023 er stigningen størst hos mænd i aldersgruppen 25-34 år, og for kvinder er stigningen størst i aldersgrupperne 16-24 år og 25-34 år. 


Nyhedsoverblik