¨

Kommuner: Energiplan kræver nye regler

Foto: TV ØST

Regeringens energiplan møder ny kritik fra Kommunernes Landsforening og Kalundborgs Borgmester Martin Damm.

Mens Folketingets partier strides om finansieringen af regeringens energiplan, Vores energi, lyder der en anden kritik fra kommunerne, skriver Fagbladet FOA torsdag.

Det er nødvendigt med et opgør med de regler, der gælder for energi-investeringer i kommunerne, fastslår Martin Damm (V), formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg og Borgmester i Kalundborg Kommune.

- Det er tåbeligt, at man kan få penge til at renovere bygninger, der er pivhamrende utætte, men ikke til at rive dem ned og bygge nye nulenergi-bygninger,  forklarer han.

Martin Damm peger på, at incitamenter virker bedre end sparekrav.

- Hvor det i dag er sådan, at man kan låne penge, hvis en renovering kan betales hjem efter fem år, ønsker vi mere smidige regler, fordi tiltag med længere tilbagebetalingstid også kan være fornuftige.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, slutter op om kritikken.

- Når bygninger skal renoveres, går der gerne 20-30 år, før det sker igen, og så skal man ikke forsømme de gode tiltag på grund af rigide tilbagebetalingskrav, siger Per Clausen, ordfører for klima og energi. Han mener, at finansieringen bliver det helt afgørende punkt. Enhedslisten vil presse på for at gøre planen endnu mere ambitiøs og foreslår blandt andet, at midler i pensionskasserne bliver inddraget i finansieringen.

Regeringens energiplan sigter på en fuldstændig overgang til vedvarende energi i 2050.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App