Her kan der snart åbne en international folkeskole

Flere politikere ser perspektiver i en international folkeskole, og nu skal mulighederne undersøges nærmere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Drømmen om at åbne en international folkeskole i Kalundborg spirer blandt flere byrådspolitikere, som vil have undersøgt mulighederne og fundamentet for sådan en skole nærmere.

quote Det første skridt er taget, og udvalget er positive

Henriette Ergemann (NB), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune

Flere vurderer, at den kan tiltrække udenlandske og danske børnefamilier til at bosætte sig i kommunen, hvor der ligger flere internationale virksomheder som Novo Nordisk, Chr. Hansen og Novozymes.

- Stod det til mig, var vi allerede i gang. Men jeg bestemmer ikke alting, siger Henriette Ergemann (NB), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune.

I sensommeren besøgte hun Danmarks eneste internationale folkeskole, som ligger i Maribo på Lolland, sammen med Tina Beck-Nilsson (S), der er 1. viceborgmester og formand for Unge- og Beskæftigelsesudvalget, samt repræsentanter fra Kalundborgegnens Erhvervsråd.

Idéen om den internationale folkeskole stammer fra Lolland

  • Den internationale folkeskole på Lolland åbnende i august 2021 og har især mange elever, der er børn af forældre, som er med til byggerierne af Femern-forbindelsen og den nye Storstrømsbro.

  • Skolen, der ligger i Maribo, har på nuværende tidspunkt 80 elever og ventens at ramme 98 elever ved skolestarten i august 2023. Senest godkendte byrådet den 15. december at udvide skolen til 120 elever, fordi elevtallet ventes at stige de kommende år.

  • På den måde går skolen mod den landsdækkende udvikling, hvor eleverne flygter fra folkeskolen over til privat- og friskolerne. I løbet af de seneste tolv år er andelen af elever i folkeskolen reduceret med 5,2 procentpoint, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

  • Dermed går knap hver femte skoleelev i en privat- eller friskole ifølge tal fra 2021. I 2009 var det hver syvende skoleelev.

Besøget begejstrede Henriette Ergemann så meget, at hun efterfølgende i oktober opfordrede  medlemmerne fra sit eget udvalg til at besøge skolen. Medlemmerne vendte ifølge hende også positive tilbage.

- Det første skridt er taget, og udvalget er positive. Så det er planen, at vi skal have det med i forhandlingerne, siger hun.

Henriette Ergemann (NB), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune.
Henriette Ergemann (NB), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune. Foto: Frederik Hagedorn Poulsen - TV2 ØST

Derfor tager Børn- og Familieudvalget idéen med videre til et planseminar i marts 2023, hvor de forskellige udvalg skal fremlægge konkrete projekter, som kommunen eventuelt skal arbejdere videre med og realisere.

- Jeg kunne godt frygte, at det afholder nogen fra at flytte til kommunen, fordi vi ikke har det tilbud, siger Henriette Ergemann.

- Sådan en skole skal være i vores folkeskoleregi, for jeg kunne godt være bekymret for, at nogen åbner en privat international skole. Så jeg kunne godt tænke mig at gøre, ligesom de har gjort på Lolland, tilføjer hun.

Flere skoler vil have internationale elever

Tina Beck-Nilsson ser også positive perspektiver i en international folkeskole.

- Det lyder rigtig spændende med en international folkeskole, men vi vil ikke lave sådan en skole, hvis det er på bekostning af vores generelle folkeskole, som trænger til en opgradering. Men med erhvervsgrundlagt er det helt oplagt at lave en international vinkel på vores folkeskole, siger hun og tilføjer:

- Og opsætningen i Maribo er i hvert fald meget spændende og interessant, at man også har et almindeligt skoledistrikt, hvor man optager almindelige børn fra distriktet.

Tina Beck-Nilsson (S), viceborgmester og formand for Unge- og Beskæftigelsesudvalget i Kalundborg Kommune.
Tina Beck-Nilsson (S), viceborgmester og formand for Unge- og Beskæftigelsesudvalget i Kalundborg Kommune. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Nogenlunde samme udmelding kommer fra Kalundborgegnens Erhvervsråd, der gerne vil have etableret en international folkeskole i Kalundborg.

- Det vil være et godt led i vores indsats om rekruttering af arbejdskraft. Det viser sig fra erfaringerne i Lolland Kommune, at forældre gerne vil køre langt for at komme på arbejde. Men de vil helst ikke have, at deres børn skal køre langt, siger David Hindberg, der er kommunikationsansvarlig og erhvervskonsulent i Kalundborgegnens Erhvervsråd.

Læs også
Danmarks eneste internationale folkeskole udvider
Læs også
Danmarks eneste internationale folkeskole udvider

Etableringen af en international folkeskole kan ifølge Henriette Ergemann ske ved at oprette en afdeling på en allerede eksisterende folkeskole i stedet for at bygge en helt ny skole.

Desuden har flere skoler i kommunen ifølge hende tilkendegivet, at der kan oprettes en international afdeling hos dem. Henriette Ergemann ønsker dog ikke at sætte navn på de pågældende skoler.

Frygter ikke et a- og b-hold

Henriette Ergemann fremhæver, at der er flere fordele ved at etablere en international folkeskole.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke går fantastisk for alle af vores folkeskoler. Derfor kan jeg godt være bekymret for, at de mennesker, som vi gerne vil tiltrække til vores kommune, har lyst til at bosætte. Vi vil gerne have vores bosætning op, og der kan en international folkeskole være med til at løfte chancen for at bosætte sig, siger hun.

Læs også
To store virksomheder fusionerer
Læs også
To store virksomheder fusionerer

Flere af folkeskolerne i Kalundborg Kommune har de seneste år været under tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. På nuværende tidspunkt er tre folkeskoler under tilsyn, hvoraf to skoler er under skærpet tilsyn.

- Vi er rigtig udfordret på vores folkeskoler, og jeg kan frygte, at bosætningen bliver ramt, siger hun.

Derfor kan en international folkeskole være med til at højne niveauet, og Henriette Ergemann vurderer, at sådan en skole skal være på størrelse med den internationale skole i Maribo.

Der går i øjeblikket godt 80 elever på Lolland International School, og de taler tilsammen 20 forskellige sprog.
Der går i øjeblikket godt 80 elever på Lolland International School, og de taler tilsammen 20 forskellige sprog. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

- Hvis de kan 100 elever på Lolland, så burde vi også kunne det i Kalundborg, siger hun og tilføjer.

- Og jeg ved, at de fik sindssyg mange kvalificerede læreransøgninger – både fra udlandet og hovedstadsområdet, som var interesserede i et job dernede. Der er rift om de gode lærer, og det er ikke let at rekruttere gode lærer i øjeblikket, slet ikke når man ligger i yderområderne, som vi gør.

Frygter du ved at oprette en international folkeskole, at man skaber et a- og et b-hold?

- Jeg er liberal og blå, så jeg skal egentlig sige nej. Men det man gør lidt allerede, fordi man har privat- og friskoler, og det er tit de ressourcestærke forældre, der tager deres børn over i de skoler. Det skræmmer mig ikke, og jeg er meget modstander af den holdning om, at det alle kan, det skal ingen have lov til. Så, synes jeg, vi skaber et forkert samfund, svarer hun og fortsætter:

Læs også
To skoler står til at lukke: - Jeg er skuffet over politikerne
Læs også
To skoler står til at lukke: - Jeg er skuffet over politikerne

- Skolen skal ikke kun være for børn, der bor i kommunen. Det skal også være for tilflyttere – både fra udlandet, hovedstaden og Nordsjælland, der flytter til kommunen for at arbejde her. 

- Hvis de mennesker flytter hertil, så ville de nok kigge på privat- og friskolerne, så jeg er ikke sikker, at det ville have så stor en betydning for vores folkeskoler ved at lave en international folkeskole.


Nyhedsoverblik