Gravemaskine sunket fast i mose

En 40 tons tung gravemaskine står ’i mudder til halsen’, efter den forleden sank ned i en højmose i Røsnæs Strandpark ved Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det, der lignede en ren rutineopgave med at oprense en lille sø, blev forleden til lidt af et mareridt for en entreprenør fra Hillerød. Mandag formiddag sank hans 40 tons tunge gravemaskine nemlig ned i en højmose i Røsnæs Strandpark, og der ligger den stadig.

I begyndelsen var gravemaskinen kun sunket lidt ned i den ene side, men tirsdag eftermiddag sank den så meget, at den lå helt omme på siden, så kun gravearmen og førerhuset var over jorden.

Soldater på hårdt arbejde

Entreprenører fra hærens kamptropper i Slagelse forsøgte torsdag at trække gravemaskinen tilbage på land igen – en opgave, der voldte de erfarne soldater en del besvær.

- Det er meget sjældent, at vi får lov at hive i sådan nogle ting her. Det er kun, når de civile entreprenører ikke kan løse det selv, at vi bliver kaldt ud, fortæller Einer Wilhelm Laursen, konstabel af 1. grad fra kamptropperne i Slagelse.

Selv med det kraftigste materiel lykkedes det nemlig ikke at få maskinen op, selvom soldaterne prøvede ihærdigt over to omgange. Første gang gik trækkrogen i stykker, og i anden omgang sprang wiren, da der blev trukket i maskinen.  

Efter at have arbejdet med opgaven i mere end seks timer måtte soldaterne opgive og vende snuden hjem, mens gravemaskinen stadig ligger halvdruknet i højmosen.

- Vi er ikke umiddelbart sat til at skulle derop igen. Problemet er, at underlaget rundt om mosen er for blødt. Hvis vi tager derud med vores tunge køretøjer, er der risiko for, at vi også selv sidder fast. Hvis vi skal derud igen, skal der først graves fri og pumpes vand ud, lyder det fra Forsvaret.  

En opgave for forsikringsselskabet

Det er nu op til forsikringsselskabet at tage stilling til, hvordan maskinen kommer tilbage på fast grund.

Der skal muligvis indsættes en speciel maskine, som kan køre i mosen for at grave fri omkring den sunkne gravemaskine. Hvis det ikke lykkes, er en anden mulighed at skære i køretøjet, så Dansk Autohjælp efterfølgende kan trække gravemaskinen fri.


Nyhedsoverblik