Flere børn begynder for tidligt i skole

Forældre og børnehaveklasseledere slår alarm over umodne børn, som begynder i skole, før de er klar til det. Kalundborg Kommune en af steder i landet, hvor børnene starter tidligst i skole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For ti år siden ventede for mange børn et år med at begynde i skole. I dag er vi havnet i den modsatte grøft.

Det skriver Berlingske.

For ti år siden fik cirka 17 procent af børnene udsat deres skolestart. De nyeste kommunale nøgletal viser, at det tal i dag er faldet til 6,6 procent.

Konsekvenserne er, at flere børn må gå en klasse om, og at flere børn halser efter deres mere modne klassekammerater.

- Det er nogle lidt grå og gennemsigtige børn, som hele tiden prøver at nå de andre, men halter uhjælpeligt bagefter. De har nogle hårde år i indskolingen, og de får utroligt mange hug og nederlag. De er bare ikke klar, siger Pia Jessen, formand for børnehaveklasselederne til Berlingske.

Tidlig skolestart i Kalundborg

Kalundborg er en af de kommuner, der har en af de laveste andele af sene skolestartere. Her er blot 1,7 procent af børnene syv år eller mere, når de starter i skole.

Dermed ligger Kalundborg Kommune i top fem over kommuner, der han den laveste andel af sene skolestartere. Kalundborg kommune bliver kun overgået af Hørsholm, Egedal samt Ishøj Kommuner.

Kommunerne har strammet op

Flere kommuner har gjort det sværere for forældre at udsætte deres børns skolestart. 

Holdningen har været, at det skulle være op til skolerne at tilpasse sig børnenes forskellighed, frem for at de yngste børn skulle være nødt til at udsætte skolestarten.

Samtidig gav opstramningen en kontant besparelse på budgetterne, idet en skoleplads er billigere end en børnehaveplads.

Havnet i modsatte grøft

Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, mener, at der for ti år siden var for mange, især drenge, der ventede med at komme i skole. Men nu tyder tallene på, at vi er havnet i den modsatte grøft.

- Den længere og mere skoleagtige dag kan godt være en udfordring for de mindst modne elever, siger han til Berlingske.

I Kommunernes Landsforening har man dog ikke hørt meldingen fra kommunerne om, at nogle børn i dag begynder i skole, før de er klar.